onsdag 11 februari 2015

Fish 'n' chips


Fish and chips är känt som brittisk streetfood men går jättebra att göra även här hemma i Sverige. Det tar lite tid men det är det helt klart värt.

Tid: 4-5 timmar
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
Pommes frites:
1,5 kg mjölig potatis
Havssalt

Fisken:
4 st torskfiléer (400-500 g)
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl brittisk öl
1⁄2 pressad citron
1 tsk havssalt
1 krm svartpeppar

Vetemjöl

Friteringsolja

Gör så här:
  1. Börja med pommes frites. Skala potatisen och skär den i 2 cm x 2x cm x 6 cm stora bitar.
  2. Lägg den skurna potatisen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
  3. Häll av vattnet och lägg pommes fritesen i en stor kastrull. Täck med kallt vatten och sjud på medelvärme tills de är mjuka utan att vara mosiga, det tar 20-30 minuter. Det är viktigt att potatisen inte stormkokar då den mjöliga potatisen lätt faller sönder.
  4. Lägg försiktigt över pommes fritesen på ett tätt galler eller en skärbräda (som får plats i din frys) med dubbelt hushållspapper.
  5. Låt dem svalna något och ställ in i frysen i minst en timme.
  6. Sätt på fritösen på 140 grader C.
  7. Förfritera en handfull pommes frites åt gången tills de fått en lite krispig yta utan att få färg, 5-7 minuter.
  8. Låt de förfriterade pommes fritesen rinna av på dubbla lager hushållspapper.
  9. Lägg pommes fritesen än en gång på gallret eller skärbrädan med dubbelt hushållspapper. Låt svalna något och ställ in i frysen minst 1 timme.
  10. Gör under tiden fisken. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och peppar i en skål.
  11. Häll i ölen och vispa till en slät och tjock smet.
  12. Pressa ner citron, salta och peppra. Vispa slätt.
  13. Täck skålen med plastfolie och låt smeten stå i kylskåp ungefär en timme.
  14. Dela varje fiskfilé i två bitar och vänd dem i mjöl så att det täcker ordentligt.
  15. Sätt på fritösen på 160 grader C.
  16. Lägg ner en bit fisk i taget i smeten och vänd runt så att det täcker. Skrapa av överflödig smet mot kanten av skålen och lägg ner fisken i den heta oljan.
  17. Fritera 1-3 bitar åt gången i 6-10 minuter tills de är lätt gyllene.
  18. Lägg den friterade på dubbla lager hushållspapper.
  19. Avsluta med att göra färdigt pommes fritesen. Höj temperaturen på fritösen till 180 grader.
  20. Fritera en handfull pommes frites åt gången tills de är vackert gyllene, ca. 7 minuter.
  21. Låt överflödig olja rinna av på dubbla lager hushållspapper.
  22. Strö genast över salt.
Servering: Servera med pressad citron eller maltvinäger. Extra snyggt blir det om du kan få tag i smörpapper som liknar tidningspapper (tidningspapper är giftigt) att servera i.

Tips! Om du använder fryst fisk är det bra att tina den några timmar i kylskåp så att den är helt genomtinad när den friteras.

För att hålla fisken varm kan du ställa in den i ugnen på 100 grader (ett tips jag hat läst om men inte provat).

Förvaring: Det här är en sådan rätt som bör ätas direkt, annars försvinner allt krispigt.

Omdömen: Alla tyckte att det var jättegott, riktigt lyckat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar