måndag 16 februari 2015

Järpar


Järpar påminner om köttbullar men är avlånga. Där slutar egentligen olikheterna men för mig har järpar en lite annan kryddning och serveras alltid med gräddsås istället för brunsås.

Tid: 40 minuter
Portioner: 4 portioner (ca. 16 järpar)

Ingredienser:
600 g nötfärs
1 dl havregryn
1 st liten gul lök
1 st ägg
1 dl grädde
0,75 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda havregryn, vatten och grädde i en stor skål. Låt svälla ca. 10 minuter.
  3. Skala och finriv röken.
  4. Blanda alla ingredienser i skålen med havregryn.
  5. Forma färsen till ungefär 16 avlånga järpar.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör.
  7. Bryn järparna gyllene runt om.
  8. Klicka i smör i en ugnsform eller långpanna. Lägg i de brynta järparna.
  9. Laga klart järparna i ugnen 10-15 minuter.
Servering: Servera med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och en grönsallad.

Tips! En gräddsås med plommon passar också bra till järparna.

Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 2-3 dagar.

Omdöme: Alla tyckte om järparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar