måndag 9 februari 2015

Hummus


Hummus är en kikärtsröra som ofta äts i bl.a. Libanon. Hummus passar bra till meze och till kikärtor.

Tid: 12 h + 1 h 15 min
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
200 g torkade kikärtor
1 st stor vitlöksklyfta
1-2 dl olivolja
½-1 tsk thaini (sesampasta)
Pressad citron
Salt

Gör så här:

  1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten i 12 timmar.
  2. Häll av vattnet. Lägg kikärtorna i en kastrull, täck med vatten och salta.
  3. Sjud kikärtorna under lock mjuka i ungefär en timme tills de är mjuka.
  4. Häll av kikärtorna.
  5. Mixa kikärtorna fint i matberedare eller med stavmixer.
  6. Pressa ner vitlök och rör ner olivolja.
  7. Smaka av med thaini, citron och salt. Låt gärna stå en stund innan servering.
Servering: Servera hummusen som tillbehör till t.ex. falafel.

Tips! Har du ont om tid kan du köpa kikärtor på burk.

Förvaring: Hummusen håller 5 dagar i kylskåp.

Omdömen: Hummusen var god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar