fredag 15 augusti 2014

Gransnäslimpor


Receptet på de här söta och goda limporna har jag fått från ungdomsgården Gransnäs i Småland. Limpan är väldigt populär där och ledarna för det konfirmationsläger jag var på har t.om. givit namn på dessa; med smör, socker och kanel som pålägg kallas de för Gransnäsmackor.

Tid: 2 h 40 minuter varav 50 minuter arbete
Portioner: 4 st limpor

Ingredienser:
50 g färsk jäst för matbröd
8 dl vatten
1 dl ljus sirap (ev. brödsirap)
100 g farinsocker
ca. 24 dl rågsikt + till utbakning
ev. 1,5 tsk salt

Rapsolja till formen (eller annat matfett)

Gör såhär:
  1. Smula ner jästen i maskinbunken.
  2. Mät upp 8 dl 37-38 grader C varmt vatten - mät gärna med termometer.
  3. Häll över lite av det ljumna vattnet över jästen och rör om med en slickepott för att jästen ska lösa sig.
  4. Häll i resten av vattnet, sirap och farinsocker. Starta maskinen på låg hastighet och kör tills allt är blandat.
  5. Mät upp 20 dl rågsikt i ett litermått utan att skaka. Häll i lite i taget under tiden maskinen går på låg hastighet. Om det behövs mer mjöl - tillsätt det men var försiktig så att det inte blir för mycket.
  6. Knåda degen på hög hastighet (3-4) med locket på (och stängt) i ca. 10 minuter. Om du märker att degen är för kladdig kan du fylla på med mer mjöl under tiden. Degen ska knådas tills den blir smidig.
  7. Tillsätt saltet vid slutet av knådningen.
  8. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30 minuter. Gör en liten fördjupning i degen med fingret för att testa om degen är färdigjäst - om fördjupningen lyfter och nästan försvinner är degen färdigjäst.
  9. Smörj under tiden en långpanna med rapsolja.
  10. Förbered under jäsningen ett mjölat bakbord. Om du använder ett bakunderlägg kan du lägga en fuktig handduk under så ligger det på plats.
  11. Vänd ut degen på bakbordet och knåda den kort med kraftiga tag. Dela degen i fyra lika stora bitar och jobba med en i taget.
  12. Knåda först bitarna smidiga och forma dem sedan till avlånga limpor. Lägg dem bredvid varandra i långpannan. Lägg eventuellt bitar av smör-/bakplåtspapper mellan limporna så att de inte jäser ihop - det går annars att bryta isär de färdiggräddade limporna.
  13. Låt limporna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca. 30 minuter.
  14. Sätt på ugnen på 180 grader C.
  15. Skär 3-5 jack (ca. 0,5 cm) djupa i de färdigjästa limporna.
  16. Sätt in limporna i mittenfalsen i ugnen och sänk direkt temperaturen till 150 grader. Grädda limporna i 45-50 minuter tills de fått fin färg och låter lite ihåligt när man knackar på dem.
  17. Låt bröden svalna på galler utan bakduk (för en hårdare skorpa).
De färdigjästa limporna.

Servering: Kan ätas med vilket pålägg som helst men för Gransäsmackor gäller smör (Bregott), strösocker och kanel. Smörgåsarna är annars goda med bara smör eller med smör och hushållsost.

Tips! Låt gärna de formade limporna stå på ugnen och jäsa för att värmen från ugnen ska hjälpa jäsningen.

Frys in limporna i halvor när de svalnat helt så är det bara att ta fram och få nybakat bröd!

Om inte den hårda ytan är viktig kan man täcka över de nygräddade bröden med en bakhandduk så håller de bättre.

Förvaring: Limporna förvaras lufttätt i rumstemperatur. Om de inte beräknas gå åt de närmaste 2-3 dagarna bör de frysas in i halvor.

Omdömen: Limporna var superpopulära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar