tisdag 12 augusti 2014

Redd fisksås


Den här såsen som min farmor alltid gör till hennes panerade torsk är nog en stor anledning till att rätten är så populär som den är.

Tid: 10 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
ev. 1 msk margarin
vetemjöl
mjölk
ev. 1/2 fiskbuljongtärning
en nypa strösocker
salt

Gör såhär:
  1. Såsen görs till en början i stekpannan där den panerade fisken stekts - torka inte ur stekpannan. Börja med att ev. tillsätta en msk margarin om det ser torrt ut i stekpannan.
  2. Ha medelhög temperatur på plattan och vispa tills smöret smält.
  3. Tillsätt vetemjölet, börja med ca. 2 msk och ta mer om det ser tunt ut senare. Vispa ordentligt.
  4. Tillsätt lite mjölk och vispa bort mjölkklumparna. Tillsätt sedan mer mjölk.
  5. Låt såsen koka upp och häll över i en kastrull där den får fortsätta koka några minuter.
  6. Tillsätt mer mjöl om såsen är för tunn eller mer mjölk om den är för tjock.
  7. Krydda med en nypa socker och smaka av med salt.
Servering: Serveras till panerad torsk, kokt potatis och en grönsallad.

Tips! Om inte såsen får tillräckligt med smak från fisken kan man tillsätta en halv fiskbuljongtärning.

För att få mer smak från fisken kan man ta vara på stekskrapet från varje stekomgång fiskpinnar.

Förvaring: Rester kan förvaras inplastade i kylskåp. För tips om när den ska värmas gå in här.

Omdömen: En superfavorit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar