fredag 8 augusti 2014

Havreflarn


De här havreflarnen blir krispigt hårda och går att variera efter gräddning på flera olika sätt.

Tid: 15 minuter + tid att svalna
Portioner: 30-35 st flarn

Ingredienser:
75 g smör
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk mellanmjölk
2 msk ljus sirap

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader C. Sätt på ugnen en stund i förväg så att ugnen hinner bli varm - resten går väldigt fort.
  2. Täck 3 st plåtar med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Stäng av plattan.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Tillsätt övriga ingredienser och rör om väl till en smidig smet.
  6. Klicka ut smeten (ca. 1 tsk/flarn) på bakplåtspappret med ganska stort mellanrum - flarnen växer och flyter ut ännu mer i ugnen. Grädda ungefär 10 flarn per plåt.
  7. Grädda flarnen mitt i ugnen i ca. 5 minuter. Flarnen växer först på höjden och sjunker sedan ihop igen. De är klara när de fått lite färg och blivit mörkare runt kanterna.
  8. Låt flarnen svalna en kort stund, ca. 3 minuter innan de lossas från bakplåtspappret. De kan då böjas runt en kavel och sitta runt denna tills de stelnat helt för att få en böjd form.
Förvaring: Är det inte allt för varmt kan de förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur. Annars går de bra att frysa och är godast innan de tinat helt.

Tips! Om det är varmt kan havreflarnen lätt smälta och det är därför bra att låta dem stelna och få form i kylskåp.

Hållbarhet: I frysen håller havreflarnen minst ett halvår.

Omdömen: De var riktigt populära hos alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar