onsdag 14 januari 2015

Broccolipaj


Den här broccolipajen passar året runt och innehåller ingredienser man ofta har hemma. Perfekt för dig som vill äta mer vegetariskt.

Tid: 2 timmar varav 30 minuter arbete
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:
Pajskal:
160 g (2 2/3 dl vetemjöl)
120 g smör, kylskåpskallt
20-25 g (ca. 1,5 msk) vatten, iskallt
1 tsk salt


Fyllning:
500 g broccoli
2 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
Rapsolja

Äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 st ägg
100 g fetaost
Svartpeppar
Salt

Gör så här:

  1. Gör och förgrädda pajskalet enligt instruktionerna här. Öka mängderna något om du vill göra pajen i en 28 centimetersform.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader
  3. Tillaga fyllningen. Dela broccolin i mindre bitar och koka i lätt saltat vatten i 5 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Skala finhacka schalottenlök och vitlök.
  5. Hetta upp en stekpannan med rapsolja och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
  6. Fördela broccolin jämt i pajskalet
  7. Gör sedan äggstanningen. Vispa ihop matlagningsgrädde och ägg.
  8. Smula ner fetaosten i äggstanningen.
  9. Smaka av med salt och peppar och rör ner löken.
  10. Häll äggstanningen över broccolin.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-30 minuter tills pajen är gyllene och äggstanningen stelnat.

Servering: Servera med en stor sallad.

Tips! Använd även stammen på broccolin - skär den i små bitar och tillaga tillsammans med broccolibuketterna.

Förvaring: Förvara rester i kylskåp 3-4 dagar. Pajen smakar lika gott uppvärmd men är inte lika frasig.

Omdömen: Alla tyckte mycket om pajen. Riktigt lyckat då det dessutom är vegetariskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar