lördag 10 januari 2015

Marsipan



Marsipan är vanligtvis sötare än mandelmassa för att göra den lättare att arbeta med. Marsipan innehåller i regel inget annat än mandlar, socker och ev. glykos för att göra massan smidigare. Här använder jag honung istället för glykos som har samma effekt men som är helt vegetariskt.

Tid: 30 minuter + några timmar i kylskåp
Portioner: 380 g

Ingredienser:
200 g sötmandel
150 g florsocker
1 msk honung
1 msk vatten
ev. färgpasta eller hushållsfärg

Gör så här:
  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Låt den skållade mandeln stå framme i rumstemperatur en stund så att den torkar eller sätt in den på en plåt i ugnen på 100 grader C.
  3. Mixa mandeln till ett fint mjöl i matberedare.
  4. Tillsätt florsockret lite i taget under mixning. Stanna matberedaren då och då för att skrapa kanterna.
  5. Värm honungen till en lös och rinnande konsistens i mikrovågsugn.
  6. Häll honungen i matberedaren och mixa ytterligare.
  7. Om massan smular mixar du ner vattnet. Marsipanen ska släppa från kanterna.
  8. Om du vill färga marsipanen gör du det för hand på en färgavvisande yta.
  9. Plasta in marispanen och låt stå i kylskåp några timmar, ev - under natten - innan den används.
Servering: Forma marsipanen till figurer, använd i godis eller för att klä tårtor.

Tips! Om du har bråttom kan du torka mandlarna ordentligt med papper istället för i ugn.

Förvaring: Förvara marsipanen väl inplastad i kylskåp där den bör hålla 3-5 dagar.

Omdömen: En riktigt lättarbetad marispan som marsipanälskaren mamma tyckte mycket om.

1 kommentar: