fredag 23 januari 2015

Mums mums


Fram till för några veckor sedan har jag trott att Ländias gammaldags cocosbollar heter mums mums. Ni vet de där skumfyllda kokosbollarna i lila paket. Därför kallar jag dem här för mums mums trots att de egentligen ska efterlikna Ländias variant.

Tid: 3 timmar varav 1 timme
Portioner: 40-50 st mums mums

Ingredienser:
20-50 smörgåsrån (beroende på hur många man stansar ut ut varje rån)
100 g mörk choklad

Fluff:
7,5 st gelatinblad
1 st äggvita
4.5 dl strösocker
0.75 dl florsocker
1.5 dl kallt vatten
½ krm vaniljpulver

Garnering:
500 g mörk choklad
1,5 msk naturell olja
Riven kokos

Gör så här:
  1. Stansa ut cirklar ut smörgåsrånen.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Pensla ett tunt lager choklad på de stansade rånen. Pensla på sidan med de stora mönstret.
  4. Ställ in de penslade rånen i kylskåp.
  5. Lägg gelatinbladen i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå 5-10 minuter.
  6. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i en skål med en skvätt nytt vatten.
  7. Smält gelatinet i mikrovågsugn på full effekt 30-60 sekunder. Låt svalna något.
  8. Vispa ihop äggvita, strösocker, florsocker och kallt vatten.
  9. Fortsätt vispa på låg hastighet. Vispa ner gelatinet i en fin stråle.
  10. Vispa marängfluffet fast och blankt på hög hastighet i 15-20 minuter. Vispa ner vaniljpulvret mot slutet.
  11. Fyll en spritspåse med stor tyll med fluffet. Låt det vila i spritsen ungefär 5 minuter.
  12. Ta ut rånen ur kylskåpet.
  13. Spritsa rånen med fluffet på den penslade sidan. Försök spritsa på höjden och lite innanför kanterna.
  14. Ställ in mums mumsen i frysen 1-2 timmar.
  15. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad. Ta från värmen och rör ner rester av chokladen.
  16. Rör ner oljan i chokladen.
  17. Doppa mums mumsen i chokladen och strössla med kokos.
  18. Låt stelna i kylskåp.

Servering: Servera mums mumsen kalla direkt ur kylen eller något rumstempererade.

Tips! Var snabb med kokosen så att inte chokladen hinner stelna!

Förvaring: Förvara mums mumsen i kylskåp där de håller minst en vecka.

Omdömen: Alla i familjen tyckte om mums mumsen och dessutom var de väldigt uppskattade hos mina vänner.

1 kommentar: