torsdag 16 oktober 2014

Äggsås


Mormors äggsås till kokt torsk är något av det godaste som finns.

Ingredienser:
3 st ägg
20 g smör
drygt 1 msk vetemjöl
Spad från torsken
4-5 dl vatten
Salt
Vitpeppar
ev. 1 msk finhackad dill

Gör såhär:
  1. Lägg äggen i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker äggen.
  2. Koka äggen livligt i ca. 8 minuter. 
  3. Häll av vattnet och häll på nytt kallt vatten. Låt svalna.
  4. Skala äggen och hacka dem (ev. i en äggdelare).
  5. Hetta upp en kastrull och klicka i smöret. Låt bubbla.
  6. Strö över vetemjöl under vispning.
  7. Fortsätt vispa och häll i fiskspadet.
  8. Häll sedan i den mindre mängden vatten under vispning.
  9. Tillsätt äggen och använd härifrån endast en sked till omrörning.
  10. Låt såsen puttra i 5 minuter.
  11. Krydda med salt och peppar. Blanda ner dill.
  12. Tillsätt eventuellt mer vatten (för en tunnare sås) eller mer mjöl (för en tjockare sås).
  13. Låt såsen koka upp på nytt.
Servering: Servera till den kokta torsken, kokt potatis och en grönsallad.

Tips! Den här såsen passar också utmärkt till andra sorters fisk.

Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp i 3-4 dagar.

Omdömen: Jag älskar den här såsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar