lördag 18 oktober 2014

Wallenbergare


Första gången jag åt wallenbergare var det på min mormors 80-årsdag. Wallenbergarna gjorde stor succé och det var precis de här som prisades.

Tid: 30 minuter
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:
600 g kalvfärs
1,5 tsk salt
Malen svartpeppar
Malen vitpeppar
6 st äggulor
3 dl vispgrädde
Rikligt med persilja

Smör till stekning och servering

Gör såhär:
  1. Blanda ihop färsen och kryddorna.
  2. Rör i äggulorna en i taget med träslev och tillsätt grädden emellanåt.
  3. Klipp eller hacka persiljan.
  4. Blanda ner persiljan i färsen och smaka av med kryddorna.
  5. Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
  6. Klicka i smeten (den är ganska lös) direkt i stekpannan till 6 st tjocka biffar.
  7. Stek wallenbergarna på medelhög värme i 10-20 minuter tills de är genomstekta och är vackert guldbruna.
  8. Bryn smör och häll på innan servering, ev. klicka istället en klick smör på varje wallenbergare precis innan servering.
Servering: Servera med smöret, potatismos, lingonsylt och ärtor.

Tips! Smeten går att förbereda några timmar till och med steg 4. Förvara smeten inplastad i kylskåp och ta fram precis innan tillagning.

Förvaring: Rester kan förvaras inplastade i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Hela familjen tycker mycket om de här wallenbergarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar