Det är lätt att köpa färdig färskost men faktiskt inte så mycket svårare att göra egen - det tar bara lite tid. Bäst av allt är att du sedan kan smaksätta färskosten med vad du vill!
Tid: ca. 4 timmar (varav 20 minuter arbete)
Portioner: ca. 5 dl färskost
Ingredienser:
1 liter filmjölk (jag använda mellanfil)
3 dl gräddfil
Salt
Gör såhär:
- Häll filmjölk och gräddfil i en kastrull.
- Värm under omrörning till 50 grader C eller tills det börjar ryka. Värm blandningen lite försiktigt på mellanhög värme.
- Förbered två eller tre trattar som du ställer i varsina bägare. Lägg sedan ett kaffefilter i varje - tejpa eventuellt fast det om det inte vill sitta på plats.
- Fördela den varma färskosten i trattarna.
- Låt allt stå i kylskåp i 3-4 timmar så att vasslen (vätskan) får rinna av.
- Salta och smaksätt med valfri smaksättning.
Servering: Bre färskosten på bröd eller salta kex.
Tips! Vasslen är god att använda i brödbak - spara och använd!
Förvaring: Förvara färskosten väl inplastad i kylskåp i upp till en vecka.
Omdömen: Jag och mamma smakade och tyckte det var riktigt gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar