tisdag 7 oktober 2014

Citronmarängpaj


Citronmarängpaj är en amerikansk paj där det möra pajskalet tillsammans med den krämiga och syrliga lemoncurden och fluffiga marängen ger en upplevelse svår att glömma.

Tid: 2 timmar
Portioner: 6-8 portioner (1 stor paj á 24 cm i diameter)

Ingredienser:
Pajskal:
250 g vetemjöl
100 g florsocker
0,5 tsk salt
1 st äggula
100 g kylskåpskallt smör
1-2 msk kallt vatten

Lemoncurd:
360 g ägg (6-7 st)
250 g florsocker
3 st stora citroner (saft och zest)
100 g smör

Italiensk maräng:
150 g äggvita (ca. 6 st ägg)
250 g strösocker
50 g vatten

Gör såhär:

  1. Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en bunke.
  2. Separera ägget och häll i äggulan i bunken.
  3. Tärna det kylskåpskalla smöret och lägg ner i bunken.
  4. Arbeta snabbt ihop till en deg med en elvisp med degkrokar. Hjälp eventuellt till att smula sönder smörklumparna med kalla fingertoppar.
  5. Tillsätt vatten för att få ihop degen.
  6. Form degen snabbt till en boll. Slå in i plastfolie och låt stå 15 minuter i kylskåp.
  7. Sätt ugnen på 180 grader C.
  8. Förbered en pajform à 24 cm i diameter. Smörj om den inte är non-stick behandlad.
  9. Kalva ut degen på lätt mjölat bakbord. Den ska var lite större än pajformen så att det täcker kanterna och lite till.
  10. Fodra pajformen med degen.
  11. Lägg i en bit smörpapper och fyll med bakkulor eller gula ärtor - det förhindrar att pajskalet krymper i ugnen.
  12. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter. Den får fortfarande vara lite mjuk.
  13. Ta bort bakkulorna och smörpappret och låt stå medan du gör lemoncurden.
  14. Gör lemoncurden enligt instruktionerna här.
  15. Fyll pajskalet med lemoncurden. Låt stelna i kylskåp ca. 30 minuter.
  16. Gör den italienska marängen enligt instruktionerna här.
  17. Fyll en sprits med marängen och dekorera pajen.
  18. Griljera med brulébrännare.
Fyll pajskalet med lemoncurden.
Servering: Pajen är ljuvlig som den är.


Tips! Pajdegen är en mördeg och ska därför inte arbetas för mycket.

Blir det pajdeg över kan du göra den här minihallonpajen.

Förvaring: Pajen kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Alla älskade pajen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar