Kolagrädde görs på vispgrädde och kondenserad mjölk som fått koka till kola - det är lika gott som det låter. Man kan även använda karamelliserad mjölk istället för kondenserad - då behöver den inte koka utan är redan färdigkokt. Kolagrädden är god till det mesta, varför inte lyxa till kladdkakan eller äta den till glass?
Steg 1-4 görs bara om man använder kondenserad mjölk.
Tid: 1 timme 20 minuter (med karamelliserad mjölk) 6 timmar (med kondenserad mjölk)
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
200 g (1/2 burk) kondenserad eller karamelliserad mjölk
2 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk.
- Fyll en stor kastrull med vatten - tillräckligt för att täcka hela burken.
- Lägg ner burken och låt koka utan lock i ca. 3 timmar. Vattnet ska inte stormkoka men inte heller sjuda. Burken ska hela tiden vara täckt med vatten så fyll på då och då med varmt vatten från en vattenkokare.
- Ställ burken (akta fingrarna - den är varm) i kylskåp och låt svalna helt innan den öppnas, ca. 2 timmar.
- Öppna burken med kondenserad/ karamelliserad mjölk och skeda över 200 g (ca. 1/2 burk) i en bunke.
- Tillsätt vispgrädden under försiktig omrörning och rör (utan att vispa!) till en relativt slät gräddblandning. Låt stå i kylskåp i minst 1 timme för att få smak.
- Precis innan servering vispas kolagrädden med elvisp eller för hand till en löst vispad grädde.
Servering: Serveras till diverse efterrätter eller glass. Ingår även i efterrätten "Lyxig mjukglassdessert med kola" (se receptet här).
Tips! Den kola som blir över kan förvaras inplastad i kylskåp i upp till 5 dagar.
Förvaring: Förvaras ovispad i kylskåp i 2-3 dagar. Kan även förvaras vispad under lika lång tid men utan samma goda resultat.
Omdömen: Alla tyckte om kolagrädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar