onsdag 9 juli 2014

Kolagrädde


Kolagrädde görs på vispgrädde och kondenserad mjölk som fått koka till kola - det är lika gott som det låter. Man kan även använda karamelliserad mjölk istället för kondenserad - då behöver den inte koka utan är redan färdigkokt. Kolagrädden är god till det mesta, varför inte lyxa till kladdkakan eller äta den till glass?
Steg 1-4 görs bara om man använder kondenserad mjölk.

Tid: 1 timme 20 minuter (med karamelliserad mjölk) 6 timmar (med kondenserad mjölk)
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:
200 g (1/2 burk) kondenserad eller karamelliserad mjölk
2 dl vispgrädde

Gör såhär:
  1. Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk.
  2. Fyll en stor kastrull med vatten - tillräckligt för att täcka hela burken. 
  3. Lägg ner burken och låt koka utan lock i ca. 3 timmar. Vattnet ska inte stormkoka men inte heller sjuda. Burken ska hela tiden vara täckt med vatten så fyll på då och då med varmt vatten från en vattenkokare.
  4. Ställ burken (akta fingrarna - den är varm) i kylskåp och låt svalna helt innan den öppnas, ca. 2 timmar.
  5. Öppna burken med kondenserad/ karamelliserad mjölk och skeda över 200 g (ca. 1/2 burk) i en bunke.
  6. Tillsätt vispgrädden under försiktig omrörning och rör (utan att vispa!) till en relativt slät gräddblandning. Låt stå i kylskåp i minst 1 timme för att få smak.
  7. Precis innan servering vispas kolagrädden med elvisp  eller för hand till en löst vispad grädde.
Servering: Serveras till diverse efterrätter eller glass. Ingår även i efterrätten "Lyxig mjukglassdessert med kola" (se receptet här).

Tips! Den kola som blir över kan förvaras inplastad i kylskåp i upp till 5 dagar.

Förvaring: Förvaras ovispad i kylskåp i 2-3 dagar. Kan även förvaras vispad under lika lång tid men utan samma goda resultat.

Omdömen: Alla tyckte om kolagrädden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar