söndag 27 juli 2014

Maränger


Maränger är jättebra att göra när man har äggvitor över - marängen blir till och med bäst på äggvitor som stått i kylen ett par dagar. De här marängerna blir spröda på utsidan och härligt sega inuti.

Tid: 6 timmar varav 10 minuter arbete och 1 timme gräddning
Portioner: 12 st maränger (ca. 4,5 cm i diameter)

Ingredienser:
2 st äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 100 grader C.
  2. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Separera äggen och spara äggulorna till något annat, t.ex. mjukglass, guldkaka eller omelett.
  4. Vispa äggvitorna med elvisp till ett skum på låg- till medelhastighet.
  5. Tillsätt lite i taget av strösockret under konstant vispning.
  6. Fortsätt vispa till en helt fast maräng som går att vända upp och ner utan att den ändrar form. Sammanlagt ska marängen vispas i 6-8 minuter.
  7. Fyll en spritspåse med ganska stor tyll med marängen. Spritsa ut 12 st jämnstora maränger, tänk på att inte spritsa för tätt då de växer i ugnen.
  8. Grädda på nedersta falsen på 100 grader C i 1 timme.
  9. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå i den stängda ugnen och torka i 5-6 timmar men gärna under natten.
Servering: Serveras som de är eller till efterrätter som t.ex. banana split eller Elton mess.

Tips! Tänk på att använda helt rena vispar och skålar - det får inte finnas något fett då det kan förhindra att marängen blir tillräckligt fast. Använd gärna en glasskål eller rostfri metallskål istället för en plastskål där det kan samlas fett i reporna.

Om du använder äggvitor som blivit över från något annat och därför har fel antal kan du väga dem (utan att ta med vikten av skålen) och dividera vikten med antal äggvitor. På så sätt får du vikten av 1 st äggvita och kan multiplicera produkten med 2 för att få den rätta mängden äggvitor för receptet.

Marängerna är också goda efter att de stått och torkat i ugnen bara en halvtimme - ljumna och riktigt mjuka och sega.

Förvaring: Förvaras i lufttät burk och håller då ganska länge.

Omdömen: Alla tyckte mycket om marängerna, min lillasyster sa att de var godare än köpta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar