Räksmörgåsar är godast på nybakta tekakor men det blir också gott på nyrostat rostbröd.
Tid: 15 minuter
Portioner: 3 st små räksmörgåsar - räcker som lätt lunch eller som förrätt till 3 personer
Ingredienser:
3 st ägg
150 g räkor (frysta eller färska)
3 st tekakor eller rostbröd, t.ex. Pågen Roast'n toast
Äkta majonnäs eller äkta citronmajonnäs (helst på tub)
ev. lätt crème fraiche
3 st salladsblad
Gurka
Tomat
ev. 3 st små kalla, kokta potatisar (gärna färskpotatis)
Finhackad dill (färsk eller fryst)
1/2 citron
Gör såhär:
- Lägg äggen i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker äggen.
- Koka upp vattnet under lock. När vattnet börjar koka tas locket bort och äggen kokas i 8 minuter (de blir ganska hårdkokta).
- När äggen är färdigkokta hälls det varma vattnet i kastrullen bort och ersätts av nytt, kallt vatten. På så sätt bildas det inga mörka ringar runt gulan.
- Om du använder frysta räkor: Tina under tiden räkorna lätt - de får inte bli varma. Lägg ett hushållspapper ovanpå för att dra åt sig vätskan. Salta lätt. Om du använder färska räkor: skala räkorna.
- Rosta bröden i brödrost eller skär bort kanterna och stek brödet lätt i smör i en het stekpanna.
- Blanda eventuellt ut majonnäsen med lite lätt crème fraiche för att få bort den starka smaken. Bre ett lager majonnäs på bröden (detta är inte nödvändigt om börden är smörstekta).
- Lägg ett salladsblad på varje bröd och bre åter på lite majonnäs.
- Skiva de kokta potatisarna i 1/2 cm tjocka skivor och fördela över bröden.
- Skala de kokta äggen och skiva med äggdelare eller kniv. Fördela skivorna över bröden.
- Bre/klicka ev. ut lite mer majonnäs.
- Fördela räkorna på smörgåsarna, det gör inget om några hamnar bredvid på tallriken.
- Skölj gurkan och skiva snett i långa skivor. Skölj tomat och skär i klyftor.
- Fördela gurka och tomat på smörgåsarna.
- Om du använder färsk dill: Skölj och finhacka dillen.
- Strö den hackade dillen över smörgåsarna.
- Tvätta citronhalvan och dela den i cm-tjocka skivor. Skär ett jack i tre av skivorna och böj skivorna så att de kan stå på smörgåsarna. Lägg på citronskivorna och servera genast.
Servering: Serveras direkt som de är.
Tips! Om räksmörgåsarna äts som middag kan man använda två skivor bröd och servera i formen av en landgång.
Om man inte tycker om räkor kan man istället prova en skink- och rostbiffsmörgås (recept här).
Om man inte tycker om räkor kan man istället prova en skink- och rostbiffsmörgås (recept här).
Anpassa gärna mängden majonnäs efter de som äter så att de som vill ha mycket får mer o.s.v.
Förvaring: Äts direkt.
Omdömen: Alla som åt tyckte det var jättegott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar