lördag 5 juli 2014

Mjukglass


Hemmagjord mjukglass smakar inte som den man köper men frågan är om inte den hemmagjorda är ännu godare än den köpta. I det här receptet kan man verkligen känna smaken av äkta vanilj som smälter på tungan.

Tid: 30 minuter + minst 5 timmar i kylen + 20 minuter i glassmaskin
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
5 st äggulor
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 dl mellanmjölk
1 vaniljstång
2 st gelatinblad
1 msk flytande glykos (drygt)

Gör såhär:
  1. Separera äggen och spara äggvitorna till något annat, ex. maräng. Lägg äggulorna i en bunke.
  2. Tillsätt strösockret till äggulorna lite i taget under vispning med elvisp. Vispa slätt och fluffigt.
  3. Tillsätt grädde och mjölk och rör om med en slickepott.
  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en tesked. Blanda ner fröna och den urskrapade vaniljstången med slickepotte tills vaniljen är jämnt fördelad.
  5. Häll smeten i en kastrull och låt sjuda (inte koka!) utan lock i ca. 15 minuter tills smeten tjocknat.
  6. Blötlägg under tiden gelatinbladen i vatten ca. 5 minuter. Pressa ur vattnet innan de tillsätts i smeten.
  7. När smeten har sjudit färdigt tar du bort vaniljstängerna. 
  8. Rör försiktigt ner den flytande glykosen och de blötlagda gelatinbladen. Rör försiktigt tills gelatinbladen lösts upp.
  9. Häll upp smeten i en bunke och låt svalna något i rumstemperatur. Täck sedan med plastfolie och ställ i kylskåp att svalna i minst 5 timmar, helst under natten.
  10. Häll upp glassen i en glassmaskin och kör i ca. 20 minuter tills glassmaskinen börjar knäppa. Hur lång tid det tar beror på hur länge behållaren till glassmaskinen varit i frysen - min står alltid där och då tog det 20 minuter.
  11. Fyll en spritspåse med ganska stor tyll med smet och spritsa glassen i rån eller i skålar.
Servering: Serveras som den är eller med strössel, topping eller bär. Den kan också användas till att göra goda efterrätter, t.ex. lyxig mjukglassdessert med kola.

Tips! Man kan även smaksätta mjukglassen med annat än vanilj, både "riktiga" smaksättare och essenser.

Förvaring: Om det blir glass över kan den förvaras i frysen. Den förlorar då lätt sin "mjukglasskonsistens" men kan då ätas som kulglass.

Omdömen: Alla tyckte om mjukglassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar