torsdag 26 juni 2014

Guldkaka


Guldkaka liknar sockerkaka men är endast gjord på äggulor. Kakan täcks med en frisk glasyr av florsocker, smör och pressad citron. Receptet kommer från min farmor.

Tid: ca. 1 timme
Portioner: 1 kaka

Ingredienser:
Kaka:
4 st äggulor
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron
75 g smör
1 dl mjölk

Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 msk (ca. 15 g) smör
1 msk saft av citron
Varmt vatten

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kakan. Ta fram smöret till kakan ur kylskåpet och låt det bli rumstempererat.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader C.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca. 1 1/2 liter).
  4. Vispa äggulor och socker pösigt, ev. med elvisp. Om du använder elvisp så börja på lägre hastighet och öka mot slutet.
  5. Blanda bakpulver och vetemjöl i en separat bunke. 
  6. Riv ner skalet (bara det gula) av 1 citron i torringredienserna. Rör om med en gaffel så att alla ingredienser blir jämnt fördelade.
  7. Vispa ned torringredienserna och smöret i ägg- och sockerblandningen. Vispa inte mer än nödvändigt.
  8. Tillsätt mjölken och vispa kort eller blanda försiktigt med slickepott precis till en jämnt smet.
  9. Häll smeten i den smorda och bröade formen à ca. 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter. Det ska gå att sticka ner en potatissticka i kakan utan att den blir kladdig. Om kakan får för mycket färg innan den är klar kan man täcka över kakan med aluminiumfolie.
  10. Låt kakan svalna en stund ca. 15-20 minuter under formen. Kakan ska helst inte vara alldeles kall - det är snyggt och glasyren rinner lite runt kanterna.
  11. När kakan är färdiggräddad börjar man med glasyren. Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
  12. När kakan svalnat tillräckligt siktas florsockret i en bunke. Tillsätt smöret och vispa mjukt.
  13. Tillsätt 1 msk saft av pressad citron samt några droppar varmt vatten. Rör eller vispa till en jämn smet.
  14. Bre glasyren över kakan - bre gärna i flera omgångar så att det bildas flera lager av glasyr. Låt glasyren stelna innan servering.
Servering: Serveras som den är.

Tips! Guldkaka är perfekt att göra om man har äggulor över - har man inte det kan man göra maräng av äggvitorna (recept här).

Förvaring: Är godast färsk men förvaras annars i rumstemperatur med formen som lock. Hållbarhet ca. 5 dagar.

Omdömen: Farmor har bjudit på kakan flera gånger och den är alltid uppskattad.

2 kommentarer:

  1. Den såg inte så fin ut på bilden. Slarvigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym, vad roligt att du hittat in till min blogg!
      Det är en smaksak hur man vill att glasyren ska se ut, om det är det du syftar på. Vill man ha ett mindre "slarvigt" utseende kan man vänta tills kakan svalnat helt innan man brer på glasyren.

      Radera