måndag 24 november 2014

Katten Janssons fiskgratäng


Katten Janssons fiskgratäng är en mild och god gratäng med vit fisk och potatismos.

Tid: 45 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser:
400 g vit fisk (ex. ett block torsk)
Flingsalt

Potatismos:
750 g potatis
2 msk smör
ca. ½ dl mjölk
Salt
Vitpeppar

Gratängsås:
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
Spad från fisken
1 dl mjölk eller grädde
½ fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill

1½ dl riven ost
Smör till formen


Gör såhär:

  1. Tina fisken.
  2. Sätt på ugnen på 225 grader C.
  3. Potatismos: Skala potatisen och dela större potatisar på mitten.
  4. Koka potatisen i lättkokat vatten i ca. 20 minuter eller tills den är mjuk.
  5. Fisken: Smörj en ugnsform med matfett.
  6. Skär det tinade fiskblocken i 4 bitar. Lägg dem i formen.
  7. Strö över flingsalt.
  8. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  9. Potatismos: Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen.
  10. Klicka i smöret och häll i mjölken. Mosa potatisen med potatisstöt. Salta och peppra.
  11. Sås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
  12. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vätskan från den tillagade fisken. Ställ tillbaka kastrullen på plattan.
  13. Vispa ner mjölken och lägg i buljongtärningen.
  14. Låt såsen småkoka tills den tjocknat. Rör ner dill.
  15. Spritsa potatismoset i ugnsformen runt fisken.
  16. Häll såsen över fisken.
  17. Strö över riven ost.
  18. Ställ in gratängen högt i ugnen och ca. 10 minuter tills den fått fin färg.
Servering: Servera gratängen med gröna ärtor.

Tips! Lägg lite kokt broccoli på fisken innan gratineringen.

Förvaring: Förvara rester i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Alla tycker om den här rätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar