fredag 14 november 2014

Mazariner


Mazariner är klassiska bitar som går att hitta i nästa varje mataffär. Men de är - som mycket annat - otroligt mycket godare hemmagjorda.

Tid: 50 minuter
Portioner: 15-18 st mazariner

Ingredienser:
Mördegsbotten:
300 g vetemjöl
200 g smör (kylskåpskallt)
100 g strösocker (eller florsocker som ger mjukare resultat men är lättare att få ihop)
1 st ägg
2-3 tsk iskallt vatten

Fyllning:
150 g mandelmassa
75 g smör
2 st ägg

Glasyr:
100-125 g florsocker
1-2 msk vatten
Några droppar pressad citron

Gör såhär:

  1. Förbered mördegsbottnarna enligt instruktionerna här och fyllningen enligt instruktionerna här.
  2. Sätt ugnen på 190 grader C.
  3. Förbered en plåt med mazarinformar eller runda aluminiumformar.
  4. Ta en bit mördegsbotten och rulla till en boll. Kavla sedan ut till 2-3 mm tjocklek utan att arbeta för mycket (det ska bli en runt platta några mm större än formarna). Tryck ut degen i en form och upprepa till degen är slut.
  5. Klicka eller spritsa i fyllningen i formarna till 3/4.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills de blivit lätt gyllene.
  7. Låt mazarinerna kallna på galler.
  8. Blanda ihop florsocker, vatten och citronsaft till en inte allt för rinnig glasyr.
  9. Häll glasyren i mitten av mazarinerna. Låt stelna.
Servering: Servera mazarinerna rumstempererade eller lätt kylda.

Tips! Vill du efterlika konditoriernas mazariner kan du utesluta citronen i glasyren och istället koka upp aprikosmarmelad som penslas på i ett tunt lager innan glasyren bres på.

Förvaring: Förvara mazarinerna i kylskåp eller frys in dem oglaserade och låt tina rumstemperatur,

Omdömen: Alla tyckte mycket om mazarinerna - de med citron var en favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar