lördag 1 november 2014

Rotmos


Rotmos är mer smakrikt än potatismos och har framför allt en fin orange färg av morötter. Riktig husmanskost och ett klassiskt tillbehör till fläsklägg. Glöm inte att spara kokvattnet till spädning!

Tid: 1 timme
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
1 st stor kålrot
2-3 st morötter
450 g potatis (5-7 st)
30-50 g smör
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:

  1. Skala kålrot och morötter.
  2. Dela rotfrukterna i mindre bitar.
  3. Koka upp riktigt med lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  4. Lägg rotfrukterna i kastrullen och koka under lock i 30 minuter.
  5. Skala under tiden potatisen och dela varje potatis i 2-3 bitar.
  6. Lägg i potatisen i kastrullen och fortsätt koka under lock tills allt är mjukt (10-20 minuter).
  7. Häll av kokvattnet i en behållare.
  8. Klicka i smör i smöret i kastrullen och mosa rotfrukterna med potatisstöt - det ska vara lite grovt.
  9. Krydda med salt och peppar.
Servering: Rotmos är gott till mycket men kanske främst till fläskkött.

Tips! För mer smak kan du antingen lösa en grönsaksbuljongtärning i koksspadet eller krydda med rosmarin eller timjan.

Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Jag, mamma och pappa tycker det var väldigt gott medan min lillasyster inte smakade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar