tisdag 11 november 2014

Skålla mandlar


Skålla mandlar gör man för att lätt få bort skalet. Med vattenkokare går det extra fort och kräver inte heller lika mycket energi.

Tid: 5 minuter

Ingredienser:
Mandlar
Vatten

Gör såhär:

  1. Värm vatten i vattenkokare (tillräckligt med vatten för att det ska täcka mandlarna).
  2. Lägg mandlarna i en kastrull.
  3. Häll över det kokande vattnet.
  4. Sätt kastrullen på spisen på högsta värme.
  5. Skålla mandlarna i 2-3 minuter eller tills du ser att skalet håller på att lossna.
  6. Häll av vattnet.
  7. Häll mandlarna på en handduk.
  8. Vik ihop handduken och gnugga mandlarna - på det här sättet släpper skalet något.
  9. Tryck sedan bort skalet från en mandel i taget.
Servering: De skållade mandlarna är goda som de är men används ofta i bakverk så som mandelmassa och knäck.

Tips! Även andra nötter kan skållas på samma sätt, dock kan tiden de ska skållas skilja något.

Förvaring: De skållade mandlarna kan förvaras lufttätt i rumstemperatur men håller inte lika länge som oskållade mandlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar