fredag 21 november 2014

Råglimpa med farinsocker


Min mormors recept på en god råglimpa med farinsocker. Den djupa och mjuka smaken från farinsocker gör att man lätt glömmer bort att det är ett grövre bröd.

Tid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 2 limpor

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl vatten
2 dl brunt farinsocker
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
7 dl rågsikt
4 dl grovt rågmjöl
2 dl vetekli

Smör

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader.
  3. Häll lite av det ljumna vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av vattnet och farinsockret. Kör på lägsta hastighet tills det inte finns några sockerklumpar kvar.
  5. Blanda ner ägg och vetemjöl. Kör till en jämn smet.
  6. Tillsätt saltet, resten av mjölet och vetekli.
  7. Knåda degen på medellåg hastighet i 4-6 minuter till en ganska tung och lite (men inte allt för) kladdig deg.
  8. Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter.
  9. Smörj under tiden två avlånga 1-litersformar.
  10. Vänd ner degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma till två jämna limpor.
  11. Lägg limporna i de smorda formarna.
  12. Låt limporna jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30-35 minuter.
  13. Sätt på ugnen på 200 grader C.
  14. Grädda limporna på andra falsen nerifrån i 25-30 minuter. Lägg över aluminiumfolie de sista 10 minuterna. Limporna ska vara helt torra inuti och låta ihåliga när man knackar på ytan.
  15. Pensla de färdiggräddade limporna med smält smör och ta ur dem ur formarna.
  16. Låt svalna på galler väl inlindade i bakdukar.
Servering: Servera limporna med smör och valfritt pålägg. Extra goda är de när de fortfarande är lite ljumna.

Tips! För en inte fullt lika grov variant kan allt mjöl bytas ut mot 16-17 dl rågsikt och 1 dl vetemjöl.

Förvaring: Förvara limporna lufttät i rumstemperatur. Ska de inte ätas inom den närmaste veckan bör de frysas in i halvor.

Omdömen: Alla i familjen tyckte om det här brödet. Min lillasyster sa t.om. att det är det enda bröd jag får baka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar