torsdag 20 november 2014

Småländsk ostkaka



Småländsk ostkaka är en riktig delikatess med en god smak av mandel. Glöm inte ostkakans dag den 14 november.

Tid: 3 h 30 minuter varav 30 minuter arbete
Port: 6-10 port

Ingredienser:
3 liter lantmjölk
0,75 dl vetemjöl
1 msk löpe
1 dl (drygt) sötmandel
3 st bittermandlar
2-3 st ägg
0,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Gör såhär:
  1. Värm försiktigt all mjölk förutom 2 dl i en stor kastrull (à 5 liter) till 37 grader. Rör då och då så att värmen fördelas jämnt. Det tar upp till 20 minuter att värma mjölken.
  2. Ta kastrullen från plattan, låt stå någon minut och mät temperaturen i botten så att den inte är över 37 grader.
  3. Blanda resten av mjölken med mjölet, vispa ner i den varma mjölken
  4. Rör (inte vispa!) ner löpen - mjölken måste nu ha en temperatur på 35-37 grader.
  5. Låt stå och koagulera i rumstemperatur under lock i 1 timme och 20 minuter. Rör inte under tiden. Ostmassan är färdig när den släpper från kanterna och har gelékonsistens.
  6. Skär ett tätt rutmönster ända ner i botten på kastrullen. Låt stå och separera i fem minuter.
  7. Häll ostmassan i en finmaskig sil. Låt rinna av i minst 45 minuter. Rör försiktigt om då och då. När all vassle (vätskan) försvunnit och ostmassan fått en konsistens som liknar keso är den färdig.
  8. Sätt på ugnen på 175 grader C.
  9. Skålla och hacka under tiden sötmandlarna ganska fint (det ska helst inte vara så stor bitar).
  10. Skålla bittermandlarna och riv fint.
  11. Vispa ägg och socker med ballongvisp.
  12. Vispa försiktigt ner grädden.
  13. Blanda ner söt- och bittermandeln.
  14. Rör ner ostmassan.
  15. Häll smeten i aluminiumformar eller smorda ugnsformar med en sammanlagd volym på 15 dl. Smeten ska vara ungefär 2,5 cm hög.
  16. Grädda ostkakorna i mitten av ugnen i drygt 1 timme beroende på hur hög ostkakan är. Ostkakorna är färdiga när de rest sig så att de inte har någon nedsjunkning i mitten, är fint gyllene och är relativt fasta.
  17. Låt ostkakorna svalna tills de är ljumna innan servering.
Servering: Servera ostkakan ljummen med löst vispad grädde och jordgubbssylt eller färska bär.

Tips! Har du ingen finmaskig sil kan du lägga en disktrasa i botten av silen.

Förvaring: Ostkakan håller några dagar i kylskåp och kan med fördel frysas in.

Omdömen: Jag, mamma och pappa mycket mycket om ostkakan. Min lillasyster tyckte den smakade för mycket ägg - därav den mindre mängden ägg i receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar