måndag 1 december 2014

Mjuk pepparkaka


Det här är min mormors recept på en smakrik och saftig mjuk pepparkaka - perfekt till julfikat!

Tid: 1 timme
Portioner: 1 kaka ca. 10 bitar

Ingredienser:
100 g smör eller margarin (rumstempererat)
2,5 dl brun farinsocker
2 st ägg
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
3 msk rårörda lingon (lingonsylt)

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 175 grader C. Smörj en avlång 1-litersform.
  2. Dela smöret i mindre bitar och låt stå framme tills det blir rumstempererat och mjukt.
  3. Vispa smör och socker fluffigt.
  4. Vispa ner äggen.
  5. Vänd ner gräddfil med slickepott.
  6. Blanda vetemjöl, bikarbonat och kryddor.
  7. Vänd ner mjöl- och kryddblandningen i smeten.
  8. Vänd ner lingonsylt och rör till en jämn smet.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen (ränna 3) i ca. 45 minuter tills den inte kladdar på provstickan.
  10. Låt kakan svalna i formen.
Servering: Servera den mjuka pepparkakan som den är eller med lite vispad lingongrädde.

Tips! Tillsammans med vispad lingongrädde (lingon, socker och vispgrädde) kan den mjuka pepparkakan snabbt bli en julig bakelse.

Förvaring: Förvara den mjuka pepparkakan lufttätt i rumstemperatur. Hållbarhet upp till 5 dagar.

Omdömen: Alla tycker om den här mjuka pepparkakan, en riktig mamma-favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar