söndag 7 december 2014

Pepparkaksgranar


Pepparkaksgranar i 3D är fina och passar utmärkt vid pepparkakshuset.

Tid: 35 minuter

Ingredienser:
Pepparkaksdeg, köpt eller hemmagjord

Sockerlim:
100 g strösocker
30 g glykos
eller 30 g honung
40 g vatten

Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
ev. några droppar hushållsfärg

Florsocker

Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 190 grader C.
  2. Kalva ut pepparkaksdegen 2-3 mm tjock på ett lätt mjölat bakbord.
  3. Stansa ut granar.
  4. Lägg upp de utstansade granarna på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  5. Grädda granarna mitt i ugnen i ca. 7 minuter.
  6. Skär granarna på långsidan på mitten när de fortfarande är varma. 
  7. Låt pepparkakorna kallna på plåten.
  8. Tillaga sockerlimmet enligt instruktionerna här.
  9. Klistra ihop sex granhalvor till varje gran. Försök få dem så raka som möjligt så att de kan stå.
  10. Låt limmet stelna.
  11. Blanda ihop kristyren enligt instruktionerna här.
  12. Spritsa ut girlanger eller julgranskulor på granarna. Låt stelna.
  13. Sikta över florsocker som snö.
Tips! Dekorera en pepparkaksstjärna och klistra fast på toppen.

Förvaring: Förvara granarna lufttätt i rumstemperatur eller låt dem stå framme och se fina ut.

Omdömen: De såg riktigt fina ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar