lördag 6 december 2014

Pepparkakor



Pepparkakor är en tradition till jul. Smeten ska ligga i kylskåp över natten och inte överarbetas - då blir gubbarna och gubbarna skeva. Receptet har jag komponerat ihop själv.

Tid: Dag 1: 20 minuter Dag 2: 20-60 minuter
Port: 1200 g deg, ca. 50 pepparkakor eller ett stort pepparkakshus

Ingredienser:
175 g osaltat smör
1 tsk finkornigt havssalt
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
0,75 tsk mald kardemumma
2 tsk mald nejlika
½ tsk malda pomeranskal
660 g (11 dl) vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl ljus sirap
2,5 dl brun farinsocker
2 tsk florsocker
1,5 dl vispgrädde

Gör såhär:
  1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Blanda under tiden salt och kryddor i en liten skål.
  3. Sikta vetemjöl och bikarbonat i en annan skål och rör om så att det är ordentligt blandat.
  4. Häll det rumsvarma smälta smöret i en stor skål.
  5. Vänd ner kryddor, sirap och socker.
  6. Rör ner vispgrädden.
  7. Vänd ner mjölet och rör tills det precis blir en deg. Hjälp till med händerna mot slutet men degen får absolut inte överarbetas.
  8. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylskåp i ett dygn.
  9. Dag 2: Låt degen stå framme en timme innan utkavling.
  10. Sätt på ugnen på 190 grader C.
  11. Kavla ut en bit i taget, ev. på lätt mjölat bakbord, 2-3 mm tjockt. Stansa ut eller skär figurer.
  12. Lägg över figurerna på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  13. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter för små pepparkakor och 7 minuter för större - akta så att de inte bränns.
  14. Låt pepparkakorna svalna på plåten.
Servering: Dekorera med kristyr och servera till fikat.

Tips! Om du gör större figurer kan det vara lättast att kavla och stansa ut dem direkt på bakplåtspapper.

Plåten ska helst vara kall när man gräddar pepparkakor så lägg ut plåten utomhus mellan gräddningarna.

Förvaring: Pepparkaksdegen kan förvaras i några dagar i kylskåp. Pepparkakorna håller i några veckor om de ligger lufttätt i rumstemperatur.

Omdömen: Goda pepparkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar