onsdag 17 december 2014

Pepparkakskola


Pepparkakskola passar utmärkt till jul, både till soffmyset och som julklapp. Receptet har jag komponerat ihop själv.

Tid: 40 minuter
Portioner: 100 st kolor

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
0,75 tsk mald kanel
0,5 tsk mald kardemumma

Gör såhär:
  1. Blanda kryddorna i en skål.
  2. Smält smöret i en stor, tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt vispgrädde, sirap och socker i det smälta smöret.
  4. Koka upp och låt småkoka på låg temperatur till 130 grader C för en mjuk kola. Tillsätt kryddblandningen mot slutet. Rör då och då. Det tar ca. 30 minuter.
  5. Klä en form (20x30 cm) med bakplåtspapper.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Låt smeten stelna en stund tills den går att skära i bitar.
  8. Skär kolan i bitar och slå ev. in i smörpapper.

Tips! Inslagen pepparkakskola är en perfekt julklapp!

Förvaring: Förvara kolan i rumstemperatur, gärna inslagen.

Omdömen: Alla tyckte mycket om kolan, min lillasysters favoritkola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar