onsdag 31 december 2014

Oxfilé Provencale



Oxfilé Provencale är en lyxig rätt med ugnsstekt oxfilé och råstekt potatis i ugn. På detta smälts vitlökssmör vilket också serveras bredvid. En riktig lyxrätt som passar utmärkt till nyår.

Tid: 1½-2 timmar
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:
Oxfilén:
600 g svensk oxfilé
½ salt
1 krm svartpeppar
2,5 msk smör

Potatisen:
1 kg potatis
Rapsolja
Smör
Salt

40 g vitlökssmör

Gör så här:
  1. Börja med oxfilén; Sätt på ugnen på 200 grader C.
  2. Krydda oxfilén med salt och peppar.
  3. Bred på smöret.
  4. Stick in en stektermometer mitt i filéns tjockaste del.
  5. Lägg oxfilén i en ugnsform och tillaga den mitt i ugnen ca. 40 minuter till 65 grader innertemperatur för en väldigt lätt rosa färg i slutändan. Tänk på att det kan vara lite olika på olika delar av filén och skär därför ett snitt och kolla.
  6. Låt sedan köttet vila under lock under tiden potatisen tillagas. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader C när köttet är urtaget.
  7. Skala och skiva potatisen i ½ centimeter tunna skivor.
  8. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja. Bryn potatisen i stekpannan tills den fått färg.
  9. Smörj en långpanna med matfett och fyll med potatisen.
  10. Stek potatisen färdigt i ugn på 225 grader i 35-40 minuter eller tills den är mjuk. Vänd runt potatisen då och då med stekspade. Om potatisen fastnar kan du klicka i extra smör.
  11. Salta den färdiga potatisen.
  12. Skär oxfilén i skivor och lägg på potatisen.
  13. Klicka över vitlökssmöret på oxfilén.
  14. Ställ in allt i ugnen och låt stå tills smöret smält. Njut!
Servering: Servera med vitlökssmör och en stor grönsallad.

Tips! Då det är mycket potatis kan man steka i två stekpannor samtidigt.

Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Jag, mamma och pappa ÄLSKAR oxfilé Provencale.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar