söndag 14 december 2014

Smörkola


Hemmagjord smörkola som smälter i munnen - sugen än? Det här grundreceptet är ljuvligt som det är men kan också varieras i det oändliga - tillsätt det i slutet i stället för vaniljpulver. Receptet har jag komponerat ihop själv.

Tid: 40 minuter
Portioner: 80 st kolor

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 krm äkta vaniljpulver

Gör såhär:
  1. Smält smöret i en stor, tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt vispgrädde, sirap och socker.
  3. Koka upp och låt småkoka på låg temperatur till 130 grader C för en mjuk kola. Tillsätt vaniljpulver mot slutet. Rör då och då. Det tar ca. 30 minuter.
  4. Klä en form (20x30 cm) med bakplåtspapper.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Låt smeten stelna en stund tills den går att skära i bitar.
  7. Skär kolan i bitar och slå ev. in i smörpapper.

Tips! Inslagen kola är en perfekt present!

Strö över lite flingsalt - kombinationen av salt och sött är oemotståndlig!

Förvaring: Förvara kolan i rumstemperatur, gärna inslagen.

Omdömen: Alla tyckte mycket om kolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar