fredag 5 december 2014

Tekakor


Tekakor är luftiga bröd gjorda på vetemjöl. Godast är de nybakta med smör och kanske en skiva mild ost. Receptet kommer från min farmor.

Tid: 1 timme och 35 minuter varav 25 minuter arbete
Port: 6-12 st tekakor

Ingredienser:
25 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst för matbröd
2 tsk strösocker
1 tsk salt
ca. 7 dl vetemjöl

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm/låt svalna till 37 grader C.
  3. Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
  4. Häll lite av den ljumna degvätskan över jästen. Rör tills all jäst löst sig.
  5. Tillsätt resten av degvätskan, socker och salt.
  6. Mät upp mjölet i ett litermått. Tillsätt nästan allt mjöl.
  7. Knåda degen på 3:ans hastighet i 7-8 minuter (med lock).
  8. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
  9. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
  10. Sätt på ugnen på 245 grader C. Förbered två plåtar med bakplåtspapper samt ett lätt mjölat bakbord.
  11. Ta upp degen på det lätt mjölade bakbordet.
  12. Dela degen i 6 till 12 bitar.
  13. Forma bitarna till platta, runda tekakor 12-15 cm i diameter.
  14. Lägg sex tekakor på varje bakplåtspappersbeklädd plåt.
  15. Låt tekakorna jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
  16. Nagga tekakorna med gaffel.
  17. Grädda tekakorna mitt i ugnen på 245 grader i ca. 10 minuter. Tekakorna ska inte kladda på provstickan och vara lätt gyllene.
  18. Låt svalna på galler.
Servering: Servera tekakorna nybakade med smör och eventuellt en mild ost, t.ex. hushållsost.

Tips! Om man endast delar degen i 6 bitar får man de lite tjockare tekakorna på bilden.

Förvaring: Tekakorna bör helst ätas samma dag eller dagen efter. Tekakorna kan annars frysas in och ska då helst tinas i rumstemperatur.

Omdömen: Alla älskar farmors tekakor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar