onsdag 10 september 2014

Riktig pizza


Den här riktiga hemmagjorda pizzan smakar lika gott som den som köpt på en riktig pizzeria. Det kräver lite mer jobb och tid (pizzadegen kalljäser i 24 timmar) men är verkligen värt mödan. En hemsida som verkligen förtjänar ett besök är www.pizzahemma.bloggplatsen.se som skapats av en hemmabagare som efter många försök ger sina tips på hur man gör riktiga svenska pizzor hemma.

Tid: 24 timmar 45 minuter (varav 30 minuter arbete)
Portioner: 2 stora pizzor ca. cm i diameter

Ingredienser:
280 g kärnvetemjöl (vanligt vetemjöl)
1,5 g färsk jäst för matbröd
146-148 g vatten
14-17 g rapsolja
4-5,5 g salt

1 sats tomatsås (recept här)
Valfri fyllning

Gör såhär:

  1. Rumstemperera gärna jästen och rapsoljan.
  2. Smula ner jästen i bakmaskinsbunken.
  3. Mät upp vatten i en behållare och värm vattnet till ca. 30 grader C. Mät med en kökstermometer.
  4. Häll lite i taget av det ljumna vattnet över jästen och rör ut tills jästen är helt utblandad.
  5. Tillsätt oljan.
  6. Blanda mjöl och salt väl i en separat bunke.
  7. Sätt bakmaskinen på låg hastighet och tillsätt mjölet lite i taget.
  8. Öka hastigheten något och låt maskinen arbeta med lock i 4 minuter.
  9. Stäng av maskinen och låt degen vila i en halv minut.
  10. Sätt på maskinen på nytt och knåda i ca. 2 minuter.
  11. Ta ut degen ur bunken och lägg den på ett icke mjölat bakbord.
  12. Dela degen i två delar med en degskrapa - dra inte ut degen. Väg eventuellt degklumparna så att de blir lika stora.
  13. Forma degklumparna till spända elastiska bollar mot bakbordet. För att se om glutenutvecklingen är bra kan man trycka ner bollen lite lätt med handen - den ska då resa sig igen.
  14. Lägg degbollarna i en lätt mjölad ugnsform eller plåt med skarven nedåt. Täck ugnsformen med plastfolie och ställ i kylskåp att kalljäsa i 24 timmar.

Baka ut pizzan:
  1. Förbered ett mjölat bakbord.
  2. Använd degbollarna direkt från kylskåpet - det gör att de inte är lika ömtåliga.
  3. Använd t.ex. en stekspade för att få upp degbollen - försök bibehålla den runda formen.
  4. Doppa båda sidorna i mjöl.
  5. Forma sedan en mall för pizzakanten (ca. 1-1,5 cm bred) genom att hålla degen i handen och löst knipa ihop som en kant runt hela pizzan.
  6. Lägg sedan ner pizzan på bakbordet med den klibbiga sidan nedåt och "pusha ut" pizzan något med fingertopparna.
  7. Stretcha sedan ut pizzan varvat med att rotera den till en storlek på 21 cm i diameter. Tänk på att inte platta ut kanterna.
  8. Slå bort överflödigt mjöl.

Toppa pizzan:
  1. Ställ fram alla ingredienser någon timme innan pizzan ska toppas.
  2. Fördela 2-3 msk tomatsås på pizzan men undvik ca. 1 cm från kanten. Använd en sked och cirkelrörelser.
  3. Strö över riven ost.
  4. Tillsätt valfri fyllning men var försiktig så att fyllningen inte blir för tung.

Tillagning i pizzagrill:
  1. Sätt på grillen i god tid och fyll den riktigt med bricketter.
  2. Mjöla pizzaspaden och försök få upp pizzan på spaden med knyckiga rörelser (gör det här först precis innan pizzan ska tillagas).
  3. Få av pizzan från pizzaspaden och in i pizzagrillen på bakstenen på samma sätt.
  4. Grädda pizzan i ca. 4 minuter (eller tills den går att rotera) under lock och rotera sedan pizzan 180 grader.
  5. Grädde pizzan i ytterligare ca. 4 minuter eller tills pizzakanterna lyfter något från bakstenen.
  6. Ta ut pizzan ur ugnen med hjälp utav pizzaspaden. Servera direkt.
Servering: Serveras direkt ev. med en pizzasallad eller annan sallad.

Tips! Proportionerna mellan ingredienserna är viktiga - använd en digital våg.

Degen ska inte expandera särskilt mycket under jäsningen.

Använd eventuellt bakplåtspapper under pizzan om du inte vill riskera att den går sönder under förflyttningarna.

Förvaring: Pizzan är godast nygräddad men kan förvaras i kylskåp i 2-4 dagar beroende på fyllningen.

Omdömen: Alla tyckte mycket om pizzorna som smakade nästan som de du köper från pizzerian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar