onsdag 24 september 2014

Vaniljkräm


Den här vaniljkrämen är gjord från grunden och det märks verkligen i smakerna.

Tid: 30 minuter + kylning
Portioner: 1/2 liter

Ingredienser:
7 st äggulor
1,5 dl strösocker
1,5 dl majstärkelse (majzena)
1 st vaniljstång
4 dl mellanmjölk
1 dl vispgrädde
50 g rumstempererat smör

Gör såhär:
  1. Skär smöret i 1 cm stora kuber och låt bli rumsvarmt.
  2. Separera äggen och lägg äggulorna i en stor bunke.
  3. Tillsätt majsstärkelse och strösocker. Vispa riktigt pösigt med elvisp.
  4. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  5. Häll mjölken och grädden i en stor tjockbottnad kastrull.
  6. Lägg i vaniljstången och fröna.
  7. Koka upp blandningen. Lyft ur stängerna efter uppkoket.
  8. Slå över den varma blandningen i bunken under vispning.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
  10. Värm upp på medelhög värme under ständig vispning. Vispa hela tiden i BOTTEN av kastrullen så att inget fastnar eller blir för tjockt. Vaniljkrämen ska sjuda.
  11. Häll krämen i en kall skål så fort den tjocknat ordentligt.
  12. Tillsätt smöret och låt det smälta i den värma krämen under vispning.
  13. Kyl krämen i isbad, rör om då och då.
Servering: Vaniljkrämen är oerhört god i munkar och passar dessutom bra som fyllning i tårtor.

Tips! Om det trots allt bildas ett tjockare lager mot kastrullbottnen är det ingen katastrof. Lockas bara inte till att vispa ut det i krämen utan undvik istället det tjocka när du häller krämen i den kalla skålen.

Förvaring: Förvara krämen ordentligt inplastad i kylskåp, 3-5 dagar.

Omdömen: Vaniljkrämen gjorde en riktig succé, min lillasyster åt ur bunken med en sked!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar