torsdag 12 juni 2014

Double chocolate chip cookies

Double chocolate chip cookies - här med non-stop.

Sega double chocolate chip cookies som påminner om kladdkaka. Vanligtvis vispar man rumstempererat smör och använder farinsocker men i det här receptet smälter man smöret och använder istället strösocker och ljus sirap. Receptet ger ett segt och gott resultat - varje gång.

Smeten går snabbt och enkelt att röra ihop med en sked.

Tid: 1 timme varav 20 min arbete
Portioner: 26 ganska stora kakor (ca. 10 cm i diameter)

Ingredienser:
150 g smör
3 1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl (packa inte dl-måttet)
1/2 dl kakao
Lite mer än 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt (ev. lite mer för att bryta mot det söta)
200 g valfri choklad och/eller nötter

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader C.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret i en bunke och häll i strösocker, ljus sirap och siktat vaniljsocker. Blanda med en sked.
  4. Knäck i det hela ägget.
  5. Separera det andra ägget och häll äggvitan i en annan skål (spara gärna äggvitan och gör maräng av den). Häll äggulan i bunken med smet. Rör om med en sked tills det precis är en jämn smet.
  6. Blanda vetemjöl, siktad kakao, bikarbonat och salt i en separat bunke. Jag brukar använda en gaffel när jag blandar torringredienser för sig - då fördelas bikarbonaten jämnt.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna under försiktig omrörning med sked. Rör om till en jämnt smet men inte mer än så.
  8. Hacka eventuellt choklad och nötter. Rör ner choklad och/eller nötter (jag använde två påsar non-stop à 100 g).
  9. Forma smeten till bollar, ca 3-4 cm i diameter och lägg ut på bakplåtsklädda plåtar. Kakorna flyter ut mycket under gräddningen så lägg ut bollarna med stora mellanrum - jag gräddade fem kakor på varje plåt.
  10. Platta till bollarna till platta kakor, ca. 1-2 cm tjocka.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 7-8 minuter. Kakorna ska bara få lite färg. Kakorna är färdiga när  kanterna börjar falla ihop och se mer gräddade ut. För att kakorna ska bli sega istället för hårda är det viktigt att inte ta ut dem för sent - hellre för tidigt. När du tar ut kakorna ur ugnen kommer de att vara lite högre men de sjunker snabbt ihop. Låt kakorna svalna på plåten i ca. 3 min så att de hinner få lite stadga.
  12. Flytta bakplåtspappret med kakorna från plåten till en sval bänk där de får svalna ytterligare ca. 5 minuter.
  13. Flytta åter bakplåtspappret med kakorna till ett galler.
  14. När kakorna blivit hårda nog att det går att flytta dem från bakplåtspappret - lägg kakorna på hushållspapper på gallret. På så sätt sugs överflödigt fett bort.
Forma smeten till bollar, 3-4 cm i diameter.

Platta ut till platta kakor, ca. 1 cm tjocka.

Servering: Serveras rumstempererade som de är. Vill man lyxa till det lite extra kan de serveras med vispad grädde. Ett glas mjölk är gott till.

Tips! Variera med olika sorters hackad choklad, chokladknappar, nötter (t.ex. macadamianötter) eller annat gott. Jag använde non-stop och det blev en stor succé.

Förvaring: I lufttät burk där de bör hålla minst 1 vecka.

Omdömen: Alla i familjen tyckte mycket om kakorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar