Ett släktrecept på min mammas fantastiska köttbullar - ett recept som ursprungligen kommer från min farmor. Köttbullarna tillagas i ugn vilket gör att de går mycket fortare att göra.
Tid: ca. 40 minuter
Portioner: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 1/2 dl havregryn
3 dl vatten
1 gul lök (liten)
900 g nötfärs
2 st ägg
2 tsk salt
1 krm malen kryddpeppar
Smör
ev. rapsolja
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Blanda havregryn och vatten i en stor bunke. Låt svälla en stund (ca. 10 minuter).
- Skala och riv löken på den näst grövsta sidan av rivjärnet.
- Tillsätt den rivna löken och köttfärs i vatten- och havregrynsblandningen.
- Knäck i äggen och tillsätt kryddorna. Rör om ordentligt med t.ex. en trägaffel. Var inte rädd att röra om för mycket - tvärtom blir smeten fastare och mer lättarbetad av att arbetas ordentligt.
- Rulla eller forma jämnstora köttbullar med två teskedar och lägg upp dem en fuktad skärbräda.
- Smörj eventuellt långpannan med rapsolja.
- Lägg i en klick smör i långpannan och ställ in i ugnen.
- Ta ut långpannan ur ugnen när smöret smält och lägg upp köttbullarna i den varma långpannan.
- Grädda köttbullarna i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Rör runt med en stekspade några gånger under gräddningen - första gången efter ca. 10 minuter eller då köttbullarna blivit fasta i formen.
Tips! Potatisen och morötterna får gärna skalas och skivas (morötterna) innan köttbullarna rullas. När köttbullarna sätts in i ugnen är det lagom att sätta på potatisen och morötterna.
Serveras köttbullarna med stuvade makaroner passar det bra att sätta på makaronerna när köttbullarna precis kommit in i ugnen.
Det går även bra att steka köttbullarna i en stekpanna med lite matfett. Stek då köttbullarna i omgångar. Stek köttbullarna tills de fått fin stekyta runt om och är genomstekta.
Det är viktigt att långpannan/stekpannan är varm när köttbullarna läggs i.
Det går bra att halvera receptet - då blir det lagom till fyra portioner men inte mer än så.
Förvaring: Avsvalnade rester plastas in och förvaras i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: Alla ÄLSKAR köttbullarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar