lördag 7 juni 2014

Scones


Scones är lättbakade bröd som är godast att äta varma direkt från ugnen med lite smör och ost eller marmelad på. Receptet kommer från boken "Bamses kokbok" och blir alltid lyckat.

Tid: utbakning + 10 min i ugn
Portioner: 4 bröd (16 bitar)

Ingredienser:
7-8 dl vetemjöl + lite till utbakning
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk eller filmjölk
100 g kylskåpskallt margarin eller smör (jag använder smör)

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250 grader C.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Dela matfettet i cm-stora kuber och lägg i matfettet i bunken. Finfördela matfettet med fingertopparna till en smulig massa.
  4. Häll i vätskan och arbeta snabbt ihop till en deg - för hand eller med en slev. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket.
  5. Dela degen i fyra bitar och forma till runda kakor på lätt mjölat bakbord. Ha gärna lite mjöl på händerna så kladdar inte degen lika mycket. Kom ihåg att inte använda för mycket mjöl - då blir sconesen torra och smakar mjöl.
  6. Lägg de runda kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Skär ett kors på varje och nagga kakorna med gaffel.
  8. Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter tills de fått fin gyllene färg och inte kladdar på degstickan.
Servering: Servera precis nygräddade med lite smör, ost och marmelad. Själv tycker jag det är godast med plommonmarmelad. Te eller mjölk är gott att dricka till.

Tips! Scones är supergott att äta till frukost - varför inte lyxa till helgfrukosten när du har tid att verkligen njuta av nybakade scones.

Förvaring: Scones ska helst ätas nygräddade men kan förvaras några dagar i plastpåse i rumstemperatur. Då kan det vara gott att värma dem lite lätt i ugnen.

Omdömen: Scones är något som alla i familjen uppskattar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar