söndag 15 juni 2014

Grekiska färsspett


En god variation på nötfärs med lite annorlunda kryddor och form. Spetten tillagas i grillpanna för att ge fina ränder men också en god smak.

Rulla köttfärsen till avlånga rullar.

Tid: 50 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser:
400 g nötfärs
1,5 tsk chilipulver
2 klyftor pressad vitlök
3 tsk persillade
1 tsk rivet skal av citron
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt (var försiktig med mängden)
Olivolja till stekning

Gör såhär:
  1. Blötlägg träspetten minst 30 minuter.
  2. Ta fram olivoljan om du som jag har den förvarad i kylskåpet.
  3. Pressa vitlöksklyftorna. Riv 1 tsk citronskal av en citron - endast det gula yttersta skalet och inte det vita.
  4. Blanda alla kryddor inkl. den pressade vitlöken och citronskalet i en bunke så att de blir jämnt fördelade.
  5. Tillsätt nötfärsen och rör om med en sked för att kryddorna ska fördela sig jämnt i färsen.
  6. Dela nötfärsen i 4 delar och forma varje del till en avlång rulle, trä igenom ett träspett genom varje.
  7. Värm en grillpanna och pensla med olivolja. Stek spetten tills de är genomstekta, 20-25 minuter.
Servering: Servera med kokt bulgur, tzatziki (recept här) och grönsallad. Bulgurn kan du sätta på precis innan du steker färsspetten, koka fyra portioner enligt anvisningarna på paketet. Tzatzikin görs helst några timmar i förväg men annars kan den tillagas precis innan färsspetten och sedan stå i kylskåp för att smakerna ändå ska sätta sig något.

Tips! Om du inte får plats med träspetten i grillpannan kan du trä köttrullarna på spetten när de är färdigstekta. Då behöver du inte blötlägga spetten.

Det går att förbereda rätten ganska mycket. Tzatzikin görs några timmar i förväg och köttfärsen kan också kryddas formas till rullar några timmar i förväg och förvaras i kylskåp.

Har du ingen grillpanna går det bra med en vanlig stekpanna. Då behöver du inte pensla pannan med olivolja utan kan bara hälla i en skvätt.

Här hemma blir det alltid över både bulgur och tzatziki - därför gör jag istället 5 spett på 500 g. På så sätt blir det över som rester till en person. Tänk bara på att öka mängden kryddor något.

Förvaring: Det som blir över kan när det svalnat täckas med plastfolie och förvaras i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.

Restanvändning: Gör en god bulgursallad. Låt överblivna köttspett och bulgur svalna och skär köttfärsspetten i mindre bitar. Blanda bulgur, bitar av köttfärsspetten och valfria grönsaker (t.ex. gurka) till en sallad. Tzatzikin kan fungera som salladsdressing. Äts kall eller ljummen.

Omdömen: Det här är en omtyckt rätt, mammas favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar