lördag 14 juni 2014

Tacopaj



Tacopaj passar jättebra som variation till tacos och är en rätt som tilltalar hela familjen. Receptet kommer ursprungligen från recepten.se. Var inte rädd om det ser ut att vara många steg - jag har delat upp det för att receptet ska vara enkelt att följa.



Tid: ca. 1 timme
Portioner: 6-8 portioner (en stor paj ca. 25 cm i diameter)

Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 dl olivolja
0,5 dl kallt vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 st gul lök
1 påse tacokrydda
Alternativ tacokrydda: 2-3 klyftor vitlök & 3 msk tomatpuré & 2 msk chilisås & 1 msk soja & 2 tsk chilipulver & 2 tsk spiskummin & 2 tsk koriander & 2 tsk curry (den torkade i kryddburk) & 1,5 tsk salt.
1 dl vatten

Täcke:
3 st tomater (kvist eller liknande)
2 dl lätt crème fraiche
4 msk majonäs
150 g (2-3 dl) riven ost (gärna taco-ost)

Gör såhär:
  1. Börja med att göra pajskalet. Ta fram olivoljan om du som jag har den i kylskåpet.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader C.
  3. Blanda vetemjöl och salt i en bunke.
  4. Vispa ner olivoljan med elvisp (med degkrokar).
  5. Vispa ner det kalla vattnet med elvisp precis tills det blir en deg.
  6. Tryck ut degen i en pajform (ca. 25 cm i diameter) och nagga pajskalet.
  7. Förgrädda skalet i mitten av ugnen ca. 15 min tills skalet fått lite färg. När du tagit ur pajskalet ur ugnen höjer du temperaturen i ugnen till 200 grader C.
  8. Under tiden pajskalet förgräddas kan du göra fyllningen. Riv löken på den grövsta sidan av rivjärnet. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja (eller annat matfett) och bryn nötfärsen och den rivna löken. Om du gör den alternativa tacokryddan - pressa vitlöken och låt steka med i stekpannan.
  9. Om du använder färdig tacokrydda - tillsätt den. Om du gör den alternativa tacokryddan så tillsätt övriga ingredienser för den alternativa tacokryddan.
  10. Häll på vattnet och rör om. Låt puttra tills vattnet nästan försvunnit i ca. 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  11. Fördela nötfärsen jämnt i pajskalet.
  12. Gör sedan täcket. Skölj, skiva och sprid ut tomaterna över nötfärsen.
  13. Blanda lätt crème fraiche, majonäs och riven ost i en bunke. Bred ut röran över tomaterna.
  14. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader C i ca. 20 minuter tills pajen fått en fin gyllene färg. Vakta pajen mot slutet så att den inte blir bränd.
Servering: Grönsallad

Tips! Om man inte har färdig tacokrydda hemma är den alternativa tacokryddan som man gör av ingredienser som för det mesta finns hemma ett bra alternativ.

Att skiva tomaterna gör det lättare för de som inte tycker om tomat att peta bort dem. Ett annat alternativ är att bara lägga tomater på en del av pajen.

Förvaring: Tacopajen är godast färsk men rester går att plasta in när de har svalnat och förvaras i kylskåp. Där bör de hålla 3-4 dagar.

Omdömen: Det är en populär maträtt hos alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar