fredag 27 juni 2014

Kokta morötter


Mjukkokta morötter med en klick smör är otroligt gott till diverse kötträtter - så som hemmagjorda hemmagjorda köttbullar och kalops.

Tid: ca. 30 minuter

Ingredienser:
Morötter
Salt
Smör

Gör såhär:
  1. Skala morötterna och skiva dem i slantar (ca. 1/2 cm tjocka). Försök skiva så att alla är jämnstora - på de ställen morötterna är tjockare skivas de tunnare och vice versa.
  2. Lägg de skivade morötterna i en kastrull och häll i vatten så att det precis täcker morötterna. Salta lite lätt.
  3. Koka upp vattnet med morötterna och låt koka under lock i 20-25 minuter tills de är helt mjuka. Testa med en potatissticka för att känna om de är helt mjuka.
  4. När morötterna är färdigkokta häller du upp vattnet från kastrullen i en behållare. Morotsvattnet kan användas till mycket, t.ex. i brunsås till köttbullar.
  5. Häll upp morötterna i en skål och lägg i en klick smör. Servera direkt.
Servering: Serveras nykokta som tillbehör till diverse kötträtter, t.ex. hemmagjorda köttbullar.

Tips! Låt det ta lite tid och koka morötterna riktigt mjuka. Späda sommarmorötter behöver kortare tid än grövre vintermorötter.

Förvaring: Är absolut godast nykokta men rester kan förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.

Omdömen: En riktig favorit hos mina föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar