torsdag 5 juni 2014

Rabarberpaj



Det här är ett recept som min mamma alltid använder till rabarberpaj som är ett måste på sommaren för hela familjen. Receptet kommer ursprungligen från min mormor och användes främst som äppelpaj. Nu används den mest som rabarberpaj men ibland även som äppelpaj och över rubriken har den fått tillägget att det är min pappas favorit. Här är receptet på äppelkakan/pajen.

Receptet på pajdegen är egentligen en och en halv sats anpassat för att den är så populär hemma hos oss och jag rekommenderar de måtten jag har skrivit. Det är för att det är en och en halv sats som mängden smör (som ursprungligen var 125 g) blir som den blir men det är inte något man måste väga utan mängden smör behöver bara ligga omkring 187,5 g.

Tid: utbakning + 15 min i ugnen
Portioner: 1 stor paj (ca. 25 cm i diameter)

Ingredienser:
550 g avblastade och skalade rabarber
3 dl havregryn
3 dl (knappt) vetemjöl
1,5 dl strösocker
187,5 g smör
Lite ljus sirap

Gör såhär:

  1. Ta ut smöret ur kylskåpet och låt det bli rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 225 grader C.
  3. Smörj en pajform ca. 25 cm i diameter.
  4. Ta bort bladen på rabarberna och skala stjälkarna. Skölj stjälkarna och skär i ca. 2 cm stora bitar (det är inte så viktigt, bara de är ganska små).
  5. Blanda havregryn, mjöl och strösocker så det blir jämnt blandat.
  6. Dela smöret i mindre bitar om du inte redan gjort det och blanda med resten av ingredienserna till en gryning massa. Du kan antingen nypa ihop degen för hand, använda gaffel/sked eller elvisp med degkrokar.
  7. Blanda i rabarbern och rör om så allt blir någorlunda jämnt fördelat.
  8. Fördela den gryniga massan jämnt i den smorda pajformen. Ringla över lite sirap.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna något innan servering.
Servering: Vaniljsås. Vi använder Ekströms Marsán, vaniljsås att koka som vi tillagar på spisen enligt anvisningarna på paketet som går att finna här. Vi beräknade 10 portioner vaniljsås till oss fyra såsälskare (vissa här kan man tro äter pajen för såsens skull) och det var precis lagom för en paj som räckte till två omgångar.

Tips! Pajen äts med fördel ljummen med kall vaniljsås.

Förvaring: Om det blir paj över kan den när den svalnat plastas in och förvaras i kylskåp. Tyvärr blir den inte lika knaprig om man värmer den i micron men den goda smaken är kvar.

Omdömen: Det här är en stor familjefavorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar