tisdag 3 juni 2014

Thailändsk currykyckling med kokos och lime


En mild men smakrik kycklinggryta med thailändska smaker.

Tid: 40 min (med halvt upptinad kyckling)
Portioner: 4

Ingredienser:
3 st kycklingfiléer (jag använde 825 g)
Matolja (eller annat matfett)
½ (120 g) purjolök
Ett paket (400ml) kokosmjölk
1/2 hönsbuljongtärning (i brist på annat använde jag grönsaksbuljong med gott resultat)
3 st pressade vitlöksklyftor
1 msk curry (den torkade i kryddburk)
1-2 msk honung
1/2 pressad lime
2 msk majsstärkelse (maizena)
Salt
Lite persilja eller koriander

Gör såhär:

  1. Tinakycklingfiléerna om de är frysta, bäst är att tina dem flera timmar i kylen men oftast tinar jag kycklingen i micron på upptining och låter den inte tina helt för att inte riskera att utsidan av kycklingen ska bli för varm.
  2. Strimla kycklingfiléerna i jämnstora bitar. Hetta upp en stekpanna med matolja och bryn kycklingen på hög värme utan att den blir genomstekt.
  3. Skölj purjolöken noga och strimla den genom att skära ett långt snitt längs med långsidan och skär sedan tunna slantar. På så sätt får du "halvcirklar" av purjolöken som lättare separerar från varandra under tillagningen. Lägg i purjolöken i stekpannan med kyckling innan kycklingen blivit genomstekt för att undvika att den blir torr av att överstekas.
  4. Häll i en burk kokosmjölk, både det tjockare och det vattnigare (kokosmjölk separerar lätt men blandas när det tillagas). Lägg i en halv hönsbuljongtärning. Pressa i vitlöken i stekpannan och tillsätt 1 msk curry, 1-2 msk honung och 1/2 pressad lime. Måtten är ungefärliga och det är viktigt att smaka av för att få de rätta smakerna.
  5. Låt grytan puttra några minuter.¨
  6. Garnera med lite sköljd persilja eller koriander.
Servering: Ris och grönsallad (jag serverade en grönsallad med gul paprika), sockerärtor till är också gott till

Tips! Om du serverar med ris kan det passa att sätta på riset någon gång mellan att du brynt kycklingen och tillsatt purjolöken.

OBS! Kryddmåtten är efter den mindre (överstrukna) mängden kokosmjölk. Ett önskemål med mer sås gjorde att jag bytte mängd kokosmjölk i receptet och därför är det extra viktigt att smaka av om du använder den större mängden kokosmjölk, vilket jag rekommenderar.

Omdömen: Båda vuxna sa att de tyckte om det och att det skulle skrivas upp för att göras om! Även den lilla verkade tycka om det och kunde till och med tänka sig äta det som lunch dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar