Det här är en jättefavorit här hemma som har strykande åtgång, därför gör jag alltid fyrdubbel (!) sats. Receptet är från baksidan av Axas havregrynspaket.
Tid: Ihoprörning + rullning + minst 15 min i kylen. Tiden varierar mycket beroende på hur stor sats och hur många chokladbollar som man gör.
Portioner: ca. 25 st chokladbollar
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör eller margarin (jag har under åren använt både och)
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten (ursprungligen 2 msk kallt kaffe men jag använder alltid kallt vatten istället)
Garnering: Havregryn, pärlsocker, kokos eller strössel. (Jag använder nästan alltid pärlsocker men ibland även kokosflingor)
Gör såhär:
- Låt matfettet bli rumstempererat.
- Rör matfett och strösocker poröst, jag använder elvisp med degkrokar då jag gör så stora satser.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Även här kan du använda elvisp.
- Forma små bollar och rulla dem i valfri garnering. Ställ dem i kylskåp minst 15 minuter för att stelna.
Servering: Serveras kalla som de är
Tips! Hemma hos oss är det populärt att göra ganska små bollar, ungefär storleken av en femkrona. På så sätt är de lättare att stoppa i munnen.
Vill du göra lyxigare chokladbollar kan du doppa de ogarnerade bollarna i smält mörk choklad och ställa i kylskåp för att svalna, eller rulla de chokladtäckta bollarna i garnering och därefter ställa dem i kylskåp.
Kaffe istället för vatten ger en vuxnare smak.
Förvaring: Förvara chokladbollarna i kylskåp fram till servering. De bör hålla åtminstone en vecka i kylskåp (om de inte tar slut).
Omdömen: De här chokladbollarna rullade i pärlsocker har en strykande åtgång här hemma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar