Somrig gräddtårta med jordgubbar - ett måste för hela familjen på skolavslutningen. Sockerkakan och fyllningen görs dagen innan och det är bara att garnera med grädde och jordgubbar innan servering.
1 kaffekopp = ca. 1,5 dl
Fördela fyllningen mellan delarna och låt dra. |
Tid: Dag 1: 2,5 timme varav 30 minuter arbete Dag 2: 5-10 minuter
Portioner: 12-14 bitar (1 tårta à 25 cm i diameter)
Ingredienser:
Sockerkakan:
3 st ägg
2 kaffekoppar strösocker
2 kaffekoppar vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 kaffekopp kallt vatten
Fyllning:
125 g smör
1 kaffekopp mjölk (mellanmjölk)
drygt 1 msk vanillinsocker
Garnering:
Vispgrädde
Lite mindre än 1 liter färska svenska jordgubbar
Gör såhär:
Dag 1:
- Börja med sockerkakan. Sätt ugnen på 175 grader C.
- Smöra och bröa en form med löstagbar kant (ca. 24-25 cm i diameter)
- Vispa ägg och socker pösigt, gärna för hand. Jag började kort med elvisp och gick sedan över för hand med ballongvisp.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål med gaffel så att allt blandas väl.
- Vispa ned de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen, vispa inte för mycket.
- Tillsätt det kalla vattnet och vispa för hand precis till en jämn smet.
- Häll smeten i en smörad och bröad form (ca. 24-25 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 35-45 minuter. Kakan ska bli lätt gyllene och det ska gå att sticka in en potatissticka utan att den blir kladdig. Vakta kakan mot slutet så att den inte får för mycket färg - täck med aluminiumfolie och den börjar bli för mörk innan den är färdig.
- Låt kakan kallna i formen tills den är helt kall.
- När kakan är helt kall början man med fyllningen. Smält smöret i en kastrull (utan att det börjar bubbla).
- Rör ner mjölk och vanillinsocker. Låt koka upp och ta sedan från plattan för att svalna.
- Dela sockerkakan i två delar på "tårtvis" (en över och en underdel). Lägg delarna med den skurna sidan upp. Den del som ska vara botten kan du redan nu lägga upp på serveringsfat.
- Fördela fyllningen jämnt över de båda delarna.
- Låt delarna stå ca. 30 minuter för att låta fyllningen sjunka in i.
- Återplacera delarna. Ställ in tårtan i kylskåp där den får stå och dra sig ännu mer. Använd formen som du gräddade kakan i som lock för att hindra tårtan från att torka.
Tårtan innan garnering. |
Dag 2:
- Ta fram tårtan ur kylskåpet.
- Vispa grädde (tillräckligt för att täcka hela tårtan) ganska löst.
- Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem på mitten men spara ev. en extra fin till mitten.
- Bre vispad grädde på hela tårtan (även kanterna).
- Tryck fast jordgubbshalvorna över hela tårtan - den ska vara helt täckt. Eventuellt garnerar man med en hel jordgubbe på mitten.
Servering: Serveras gärna ganska kyld - nästan direkt från kylskåpet.
Tips! Man kan även göra tårtan på morgonen och garnera och servera på eftermiddagen.
De går självklart bra även med utländska jordgubbar - huvudsaken är att de helst ska vara färska.
Förvaring: Förvaras inplastad eller under tårtlock i kylskåp. Hållbarhet ca. 4 dagar (sen börjar jordgubbarna se tråkiga ut).
Omdömen: En jättefavorit hos alla - ett måste vid varje skolavslutning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar