Drömtårta eller drömrulltårta som den också kallas är en rulltårta med kakao fylld med smörkräm. Drömtårtan är glutenfri.
Tid: 25 minuter + 20 minuter i kylskåp
Portioner: 1 rulltårta
Ingredienser:
Rulltårtan:
3 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
1 äggula
Gör såhär:
- Ta ut smöret och dela det i mindre bitar för att låta det bli rumstempererat under tiden du gör rulltårtan.
- Börja med att göra rulltårtan. Sätt på ugnen på 250 grader C i god tid så att du kan ställa in rulltårtan direkt i ugnen.
- Täck en långpanna (ca. 30x40 cm (min är något större)) med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Börja på lägre hastighet och öka mot slutet.
- Sikta kakaon i en separat bunke för att undvika klumpar. Blanda ner potatismjöl och bakpulver i kakaon. Rör om med en gaffel så att allt blir ordentligt blandat.
- Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten med en slickepott.
- Häll/bred ut smeten i den bakplåtspappersbeklädda långpannan. Försök se till så att smeten blir rektangulär, då blir det lättare att få en snygg rulltårta.
- Grädda rulltårtan i mitten av ugnen ca. 5 minuter. Vakta mot slutet så att den inte bränns vid.
- Strö rikligt med strösocker över rulltårtan direkt när den kommer ur ugnen. Lägg över ett annat bakplåtspapper och vänd upp och ner på rulltårtan så att den sockrade sidan ligger nedåt.
- Dra bort det översta bakplåtspappret - pensla med kallt vatten om det är svårt att få det att lossna. Lägg över en bakhandduk över rulltårtan.
- Gör fyllningen under tiden rulltårtan svalnar. Sikta ner florsocker i en bunke och tillsätt det rumstempererade smöret. Vispa poröst med elvisp.
- Tillsätt vanillinsocker och vispa kort.
- Separera ägget och häll i äggulan i smör- och sockerblandningen. Vispa till en jämn smet.
- När rulltårtan svalnat tillräckligt för att smöret inte ska smälta brer du på fyllningen jämnt över hela rulltårtan med en kniv.
- Rulla ihop rulltårtan längs långsidan och lägg skarven nedåt. Slå in i bakplåtspappret och plasta in. Ställ rulltårtan i kylskåp där den får ligga minst 20 minuter innan den skärs i bitar och serveras.
Bre fyllningen jämnt över hela rulltårtan. |
Servering: Serveras som den är - gärna aningen kall från kylskåpet.
Tips! Om du inte är jätteförtjust i smörsmaken på fyllningen kan du smaka av och tillsätta mer florsocker.
Det går även att tillsätta lite pressad citron i fyllningen för en syrligare smak.
Det är viktigt att inte vänta för länge med att rulla ihop rulltårtan. Ju kallare den är desto svårare blir det att lyckas utan att den spricker. Vänta därför bara tills smöret inte smälter på rulltårtan.
Förvaring: Förvaras i kylskåp där den bör hålla upp till 5 dagar. Det går även bra att frysa rulltårtan - gärna i skivor. Låt den då tina i rumstemperatur och inte i micro då fyllningen lätt smälter.
Omdömen: Mammas favorit som även går hem hos övriga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar