lördag 7 juni 2014

Glass med vaniljsmak & chokladkross


Det här är ett recept på en enkel glass som är mycket populär hemma hos oss. Du behöver ingen glassmaskin - det är bara att vispa ihop ingredienserna och ställa in i frysen.

Tid: 10 min + minst 3 timmar i frysen
Portioner: 4-6

Ingredienser:
2 st ägg
1 dl strösocker
1 msk vanillinsocker
2,5 dl vispgrädde
175 g Marabou Schweizernöt (3/4 av en chokladkaka à 200 g)
eller 2 st dubbeldaim
eller 175 g Marabou Daim

Gör såhär:
  1. Separera äggen - äggvitorna i en stor bunke och äggulorna i en mindre. Det är viktigt att du använder en helt ren bunke till äggvitorna och det får inte komma i någon äggula i äggvitan.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp till ett ganska fast skum.
  3. Vispa ner strösocker och vanillinsocker - lite i taget. Vispa sedan marängen till ett helt fast skum - det ska gå att hålla bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut eller ändrar form.
  4. Vispa äggulorna ljust. Du behöver inte diska visparna emellan utan det räcker med att skölja av dem.
  5. Häll upp vispgrädde i en bunke och vispa ganska fast.
  6. Hacka chokladen grovt och vänd ner alla ingredienser i bunken med maräng. Rör försiktigt om med en slickepott så att allt blandas ordentligt.
  7. Täck bunken med plastfolie och ställ in i frysen för att stelna i minst 3 timmar.
Servering: Servera direkt ur frysen antingen i portionsskålar eller ur den större bunken.

Tips! Häll upp i portionsskålar innan du ställer in glassen i frysen för att lyxa till det lite.

Förvaring: Förvaras i frysen och håller i minst 3 dagar. Glassen går att äta längre än så men den blir lätt isig och är godast efter ca. 5-6 timmar i frysen.

Omdömen: Det här är en favorit - någon av få nyheter som definitivt kommit för att stanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar