Goda havrekakor med bitar av mörk choklad. De går fort att röra ihop och det blir många kakor med strykande åtgång. Havrekakorna går bra att frysa in och ta fram utan att värma - de är goda även kalla från frysen.
De ogräddade kakorna. |
Tid: utbakning ca 20 min + 10-12 min i ugn
Portioner: 40 st kakor
Ingredienser:
200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk hjorthornssalt
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl (packa inte dl-måttet utan var försiktig så att du inte tar för mycket)
70 g mörk bakchoklad, gärna fin kvalitet (minst 44%)
Gör såhär:
- Ta ut smöret ur kylskåpet och låt bli rumstempererat.
- Sätt på ugnen på 200 grader C.
- Dela smöret i mindre bitar om du inte redan gjort det och lägg i en bunke. Tillsätt strösocker och vispa med elvisp till en jämn smet.
- Tillsätt hjorthornssalt och vispa med elvispen.
- Tillsätt havregryn och vetemjöl och vispa till en smulig smet.
- Hacka chokladen grovt. Häll i den hackade chokladen i den smuliga smeten och vispa kort tills chokladen är jämnt fördelad.
- Forma smeten till ca. 40 st platta kakor som du lägger på två plåtar med bakplåtspapper. Kakorna växer ganska mycket i ugnen så försök sprida ut kakorna på plåten för att undvika att de smälter ihop.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 min tills kakorna fått en lätt gyllene färg. Vakta kakorna fram mot slutet så de inte blir brända.
- Låt de gräddade kakorna svalna på plåten för att stelna och förhindra att de går sönder när du flyttar dem.
Servering: Serveras som de är - antingen rumstempererade eller direkt från frysen.
Tips! Som variation kan man använda mjölkchoklad, nonstop eller russin istället för mörk choklad. Man kan också utesluta chokladen helt eller ringla smält choklad över de färdiga kakorna när de svalnat.
Förvaring: Förvaras i lufttät burk i rumstemperatur eller i frysen.
Omdömen: Goda kakor som framför allt min lillasyster tycker om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar