onsdag 4 juni 2014

Grundrecept omelett

Det här är ett grundrecept på enportions-omelett som går snabbt att göra och som går att variera i oändlighet.

Tid: ca. 10 min
Portioner: 1

Ingredienser:
2 st ägg
4 msk mjölk (eller grädde/vatten)
Salt
Peppar (ev. vitpeppar eller nymalen svartpeppar)
Matfett (jag använder rapsolja)

Gör såhär:
  1. Knäck ner äggen i en skål. Tillsätt mjölken, salt och peppar. Vispa smeten lätt och pösigt för hand.
  2. Hetta upp en liten stekpanna med lite matfett. Häll i smeten och använd en stekspade för att dra smeten från kanterna in till mitten (smeten flyter ut igen). När omeletten fått lite färg, sänk värmen och tillaga på ganska låg värme tills omeletten stelnat, den får gärna vara lite rinnig på toppen.
  3. Vänd ner omeletten på en tallrik så att den blir halvt övervikt.
Servering: ev. med en grönsallad

Tips! Tänk på att vispa smeten lite pösigt men inte för länge. Ha gärna lite högre värme i början om du som jag vill ha en ljust gyllenbrun omelett.

Förvaring: Omelett är godast direkt från spisen men går att förvara inplastad i kylskåp där den bör hålla 3-4 dagar.

Omdömen: Alla som tycker om omelett t´tycker mycket om det här receptet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar