Grillad lax tillagad på citronbädd här serverat med kokt färskpotatis, kall örtsås och ärtor. |
En mild laxrätt med lätt och frisk smak av citron. Citronskivor placeras på grillgallret under laxen - på så sätt fastnar inte laxen på gallret.
Varje laxbit ligger på tre citroner var - det både säkerställer att laxen inte fastnar på gallret och ger en god smak. |
Tid: 35 min varav 5 min jobb + tid att värma grillen
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
ca. 600 gram benfri laxfilé med skinn
Flingsalt
Nymalen sverpeppar
2 st citroner
ev. 1/2 citron (saften) till servering
Gör såhär:
- Sätt på grillen och låt den bli varm, om du använder kol så är grillen färdig när kolet är grått.
- Ta fram laxen ur kylskåpet för att den inte ska vara kylskåpskall när du lägger laxen på grillen.
- Skär laxen i fyra portionsbitar och skär ev. bort en bit om filén är för lång (se den bit som ligger direkt på grillgallret på bilden ovanför). Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar på sidan utan skinn.
- Skiva citronerna i 12 st ganska tjocka skivor (3 citronskivor per portionsbit).
- När grillen är färdig - placera citronskivorna i fyra rader om tre (se bild). Placera laxbitarna på citronerna med skinnsidan upp och grilla på direkt hög värme under lock. Grilla dem först 6-8 min på ena sidan innan du försiktigt vänder laxbitarna - de ramlar lätt isär - och lägger tillbaka dem på citronbädden.
- Grilla sedan ytterligare 7-10 minuter under lock. Kolla om laxen är genomstekt - den ska ha en ljust rosa färg genom hela. Tiden varierar mycket beroende på hur tjocka laxbitarna är, jag hade ganska tjocka (ca 3 cm) och det tog ungefär 10 minuter på andra sidan.
- Lägg upp laxen på en tallrik och låt "vila" 5-10 minuter under lock. Citronerna är brända vid det här laget så de kan slängas.
Servering: Serveras med kokt färskpotatis och kall örtsås (recept här) eller potatismos och grönsaker (ex. ärtor).
Tips! Om du serverar med kokt potatis eller potatismos kan du sätta på potatisen ca. 5 min innan du lägger laxen på grillen.
För mer citronsmak kan man låta var och en pressa över lite citronsaft över fisken.
Viktigt! Viktigt när man grillar är att man inte lyfter på locket och kollar allt för ofta, värmen sjunker snabbt på grillen och resultatet blir inte lika bra.
Förvaring: Rester kan - när det svalnat - täckas med plastfolie och förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla förutom min lillasyster (som inte tyckte om det då det inte serverade med potatismos) tycker mycket om den milda laxen - återkommer när vi ätit med potatismos till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar