Fläskfilé med jättepasta är brynt fläskfilé i skivor som fått puttra i en sås av oxfond och grädde tillsammans med skivad rödlök och champinjoner. Allt vänds sedan ner i en ugnsform och blandas med kokt "jättepasta" för att gratineras i ugnen.
Tid: 50 minuter varav 40 minuter arbete
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
Rapsolja till formen
400 g pipe rigate eller lumaconi (pasta)
2 paket (à 140 g) bacon (hälften serveras i en skål bredvid)
400 g fläskfilé
1 st rödlök
200 g färska champinjoner
2 knippor bladpersilja
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk konc. oxfond med rödvin
salt
nymalen svartpeppar (från pepparkvarn)
1 dl riven smakrik ost, t.ex. västerbottenost
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Smörj en stor ugnssäker form med rapsolja.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Var försiktig så att pastan inte blir överkokt då tillagningsprocessen kan fortsätta även efter att vattnet hällts bort.
- Hetta upp en stekpanna och strimla eller klipp ner bacon. Stek baconet på hög värme tills det är knaprigt.
- Ta bort baconet från stekpannan och lägg på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper för att överflödigt fett ska rinna bort.
- Torka ur stekpannan.
- Putsa fläskfilén och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
- Hetta upp den urtorkade stekpannan och bryn fläskfilén på båda sidor. Fläskfilén behöver inte blir genomstekt utan ska endast få färg.
- Skala och dela under tiden löken på mitten. Skär i 0,5 cm tjocka skivor.
- Skölj champinjonerna och skär dem i skivor.
- Skölj bladpersiljan och hacka den grovt. Spara några hela blad till garnering.
- Tillsätt lök, champinjoner och hackad persilja i stekpannan. Fräs under omrörning tills löken mjuknar och får en lätt genomskinligt nyans.
- Blanda matlagningsgrädde, vatten och oxfond i en bunke. Blanda ordentligt så att allt blandas jämnt.
- Häll i blandningen i stekpannan och sjud i ca. 5 minuter tills såsen tjocknat något och fläskfilén är genomstekt.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Häll upp pastan i den smorda ugnsformen.
- Häll över fläskfilén och rör om ordentligt.
- Strö över riven ost.
- Gratinera mitt i ugnen i 10-12 minuter tills osten smält och blivit lite gyllenbrun.
- Strö över hälften av det stekta baconet och garnera med persilja.
Servering: Serveras med en grönsallad.
Tips! Servera hälften av baconet i en skål bredvid. Om du inte önskar servera extra bacon steks endast 1 paket.
Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: En jättefavorit som alla tycket om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar