Olivers citronkyckling är en kycklinggryta med frisk smak av citron och sälta från svarta oliver. Grytan är god till nykokt ris eller färskpotatis och en grönsallad.
Tid: 20 minuter
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingbröstfilé (4 normalstora eller 3 stora filéer)
Rapsolja till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (malen)
3 dl matlagningsgrädde
1/2 st hönsbuljongtärning
1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
1 st citron
2 st stora vitlöksklyftor
1/2 dl svarta oliver (kärnfria)
1/2 dl grovhackad persilja (färsk eller fryst)
Gör såhär:
- Skär kycklingfiléerna på längden i 4-6 strimlor.
- Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Bryn kyckling på hög värme så att den får en fin gyllene färg runt om. Bryn kycklingen tills den nästan är genomstekt och ta från plattan. Salta och peppra.
- Om du använder färsk rosmarin: Skölj rosmarinen och hacka ganska grovt.
- Skölj och halvera citronen, den andra halvan kommer att användas till garnering.
- Ställ en gryta på den varma plattan och tillsätt matlagningsgrädde, en halv buljongtärning, rosmarin och saften från halva citronen (spara skalet). Rör om tills buljongtärningen löst sig.
- Skala vitlöksklyftorna och pressa dem i grytan.
- Lägg i kycklingen i grytan och låt koka under lock i ca. 5 minuter.
- Om du använder färsk persilja: Skölj persiljan och hacka den grovt.
- Rör ner persiljan i grytan.
- Riv ner zesten (det yttersta gula) från den urpressade citronhalvan i grytan.
- Häll av vattnet från oliverna och blanda ner dem i grytan.
- Dela den citronhalva som är kvar i sex bitar och lägg uppepå grytan. Häll inte upp kycklinggrytan i någon skål utan servera direkt ur grytan.
Servering: Serveras till nykokt ris, bulgur eller färskpotatis och en grönsallad.
Tips! Om kycklinggrytan serveras till nykokt ris, bulgur eller färskpotatis kan de börja tillagas precis innan kycklingen bryns.
Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte riktigt mycket om rätten.
Omdömen: Alla tyckte riktigt mycket om rätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar